André Kuipers vliegt donderdag 26 november mee tijdens een trainingsmissie met een F-16 vanaf vliegbasis Volkel. De astronaut, wiens hele carrière in het teken stond van ruimtevaart, begon zijn carrière als keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij deed onder andere onderzoek naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten, voor hij aan de slag ging als arts, wetenschappelijk onderzoeker en aansluitend astronaut bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
André Kuipers nam in totaal deel aan twee ruimtemissies, waaronder de langste Europese ruimtevlucht ooit in 2011. Aanstaande donderdag kiest hij het luchtruim voor een andersoortige missie bij zijn oude werkgever, waarin hij zijn expertise ervaart in een F-16 onder leiding van een ervaren vlieger. De Nederlandse F-16 vliegers vliegen in het belang van de (inter)nationale veiligheid trainingsmissies in militaire oefengebieden in de omgeving van thuisbases Volkel en Leeuwarden. Dit doen zij onder andere voor de bescherming van het luchtruim en ter voorbereiding op inzet waar ook ter wereld, zoals momenteel in het Midden-Oosten. Sinds oktober 2014 maken zes F-16’s en bijna tweehonderd militairen deel uit van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie ISIS in Irak.
Het ruimtedomein wordt steeds belangrijker voor militair optreden, maar ook voor de maatschappij. Het toenemende gebruik van satelliettoepassingen en daarmee de toegenomen afhankelijkheid van ruimtemiddelen maakt Defensie kwetsbaar voor verstoringen. De Koninklijke Luchtmacht beschikt sinds augustus 2015 over een Space Security Center (SSC), dat zich in samenwerking met diverse kennisinstituten en partners in de wetenschappelijke sector richt op onderzoek, bedreigingen en kansen voor de toekomst. Door kennisopbouw, -overdracht en beleidsvorming heeft het SCC de ambitie in de toekomst alle krijgsmachtdelen te ondersteunen en interdepartementaal samen te werken op het gebied van (inter)nationale veiligheid en bewustzijn van het ruimtedomein.