Dinsdag 15 januari zijn acht F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht naar de Verenigde Staten vertrokken voor een periode van vijf weken. Gedurende deze weken nemen onder andere vliegers en grondpersoneel van vliegbasis Volkel deel aan twee grote oefeningen om hun vaardigheden op peil te brengen. Hiermee exporteert de luchtmacht een deel van haar vliegtuiggeluid naar het buitenland.
Op 21 januari start de grote internationale oefening Red Flag vanaf de Amerikaanse vliegbasis Nellis. Gedurende twee weken worden vliegers geconfronteerd met complexe missies in het hoogste geweldsspectrum. Hierbij stuiten zij vanaf de grond en vanuit de lucht op tegenstanders; situaties die in conflictgebieden daadwerkelijk voorkomen. De Nederlandse F-16’s maken tijdens deze missies deel uit van grotere groepen vliegtuigen die verschillende rollen vervullen, maar één gezamenlijk doel nastreven, bijvoorbeeld het uitschakelen van tegenstanders op de grond. Begin februari verplaatsen de jachtvliegtuigen en het personeel zich naar Marinebasis Yuma in Arizona. Daar wordt, net als gedurende oefening Red Flag, zowel overdag als in de avonduren gevlogen. Op nabijgelegen schietranges kunnen vliegers voor trainingsdoeleinden echte en trainingsmunitie inzetten.
Vier F-16’s en een aanzienlijk aantal militairen zijn afkomstig van vliegbasis Volkel. Door deel te nemen aan oefeningen in het buitenland wordt het geluid uit Nederland geëxporteerd, waardoor de directe omgeving van de vliegbasis wordt ontzien. De overige F-16’s en deelnemers aan de oefening zijn afkomstig van vliegbasis Leeuwarden.
Noodzaak
Net als tijdens echte missies boven Libië en Afghanistan opereert de Koninklijke Luchtmacht in internationaal verband met andere NAVO-landen. Het adagium ‘train as you fight’ is daarom passend in een dergelijk grote oefening als Red Flag waar ook overige NAVO-partners aan deelnemen. Soortgelijke training is noodzakelijk voor de Nederlandse jachtvliegers om combat ready te raken en zo ingezet te kunnen worden voor toekomstige missies bij een eventueel conflict waar ook ter wereld.