Dit is geen doen meer, dacht Joop van der Rijt (62 jaar) een paar Kerstmissen geleden. Wat werken betreft is hij wel wat gewend – hij staat elke dag om 03.15 uur naast zijn bedje – maar met de feestdagen was het een compleet gekkenhuis met werkweken van 80 tot 90 uur. ,,Toen heb ik besloten om te stoppen”, vertelt Joop thuis aan de keukentafel. Met pijn in het hart, dat wel. ,,Maar het was niet meer normaal”, vult zijn vrouw Jeanne (61) aan, ook wel bekend als de troubadour met haar gitaar uit Volkel.

Bezorgbakker

En zo komt er in Volkel en verre omstreken een einde aan het toch al uitstervende beroep van ‘bezorgbakker’ zoals Joop van der Rijt zichzelf noemt. Zo’n vijftig jaar geleden liep hij al mee met broer Jos, in 1978 nam hij de zaak over toen Jos begon met herberg De Vloet in Volkel . Vrouw Jeanne rolde als vanzelf mee in het vak (hij wist al wel wat voor brood ze at toen hij haar leerde kennen). Jeanne rijdt ’s ochtends alle bedrijven en instellingen zoals Huize St. Jan en St. Antonius.

Joop praat trouwens niet over brood maar over ‘verse mik’ en ‘lekker banket’. Dat bakt hij overigens niet zelf, dat laat hij over aan de mannen en vrouwen van broodfabriek BACU in Uden. Eigenlijk heeft die maar twee klanten: de Jumbo en Joop. ,,De helft raken ze nu kwijt”, lacht Joop. Maar hij denkt dat ze daar bij BACU weinig traantjes om zullen laten. ,,Ik ben natuurlijk een lastige klant”, zegt hij. ,,Speciaal voor mij moet alles in neutrale plastic zakken en dozen. En wat is nou één bus op die enorme hoop die ze daar elke nacht bakken?”

Foutje

Bij de BACU laadt Joop elke ochtend rond 03.30 uur zijn bus vol om er spoorslags mee naar enkele bedrijven in Uden te rijden die vers brood voor hun personeel willen. In de stilte van de nacht volgen dan zijn gewone particuliere klantjes in Volkel en Uden, vaak in het buitengebied. De een krijgt de mik in een tas aan de deurklink, de ander in een oude koelbox, Joop weet van iedereen wat ie wil en waar. De bestellingen houdt hij nauwgezet bij in drie opschrijfboekjes waar per pagina alleen een voornaam op staat. ,,Ja, wij weten onderhand van alle klanten wat ze lekker vinden”, lacht Joop. ,,Heel af en toe maak ik een foutje. Laatst nog, gelukkig appte die man mij om 06.00 uur al en kon ik hem alsnog de goeie mik brengen.”