Vanaf 1 oktober 2016 is er een Broodfonds in Uden. Dat laat het bestuur bestaande uit, Ron Crone, Ad Hartman, Nicky Klinkert, Heleen Litmaath en Marcel Mickers, weten. Alle bestuursleden zijn ook zelfstandig ondernemer, deelnemer aan het Broodfonds en hebben vrijwillig deze bestuurstaak voor de komende twee jaar op zich genomen.
Wat is een Broodfonds en hoe werkt het?
Een ondernemer die door ziekte geen omzet heeft, heeft geen inkomen. Wie langdurig ziek wordt moet een flinke financiële reserve hebben of leningen afsluiten. Ondernemers kunnen geen beroep doen op de sociale vangnetten voor werknemers. Ze kunnen wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten die uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Slechts een derde van bijna een miljoen zelfstandigen in Nederland heeft zo’n verzekering.
Vaak duur en ingewikkeld
- Een AOV kent veel voorwaarden, uitsluitingen en uitzonderingen. In het aanbod zitten grote verschillen, zodat AOV’s lastig zijn te vergelijken.
- Als verzekerde heb je geen invloed op het beleid. Verzekeringsmaatschappijen bepalen de premie en beslissen of iemand een uitkering krijgt.
- Vanwege de schaalgrootte is er sprake van anonimiteit bij grote verzekeraars. Anonimiteit leidt tot regeldruk, controles en keuringen.
- Je kunt maar een percentage van het inkomen laten verzekeren. Uitkeringen kunnen lang op zich laten wachten.
- Mensen met een medisch verleden vormen een risico en betalen daarvoor meer premie. Mensen ouder dan 50 jaar betalen een hoge premie.
- Als je volgens de berekeningen van de verzekeraar een risicovol beroep hebt, leidt dat tot een hogere premie. Ook als je al jaren zeer veilig werkt.
Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Dat geld blijft van jou. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Er is ook een eigen risico: de eerste maand na ziekmelding is voor eigen rekening.
In ieder broodfonds bestaan verschillende inkomens naast elkaar. Deelnemers kiezen hun schenkingsniveau en zetten elke maand het bedrag opzij dat bij dat inkomen hoort. Wie een hoog schenkingsniveau kiest, schenkt hogere bedragen dan iemand die voor een laag schenkingsniveau kiest. De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer gelijk. De schenking moet passen bij het maandinkomen dat iemand heeft. In een broodfonds neem je samen de besluiten. Deelnemers besturen hun eigen broodfonds en hebben direct invloed op het beleid. Er zijn inmiddels meer dan 200 Broodfondsen in Nederland met ruim 10.000 broodfondsleden.
Voor wie is een Broodfonds?
In een broodfonds kunnen allerlei beroepen meedoen: timmerlieden, schrijvers, ontwerpers, filmers, boeren, verpleegkundigen, boekhouders, koks, kappers. Ook zelfstandigen met personeel, vennoten van een VOF, maten in een maatschap en directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) van een BV kunnen lid zijn van een broodfonds.
Je kunt meedoen aan een broodfonds:
- als je langer dan een jaar zelfstandig ondernemer bent;
- als je minimaal €500,- gemiddeld per maand haalt uit de netto winst van je onderneming;
- als je bij toetreden arbeidsgeschikt bent
Deelnemers aan een broodfonds spreken af om elkaar financieel te steunen. Daarom is het zo belangrijk dat je de mensen in je broodfonds kent en vertrouwt. En daarom kun je je alleen bij een bestaand broodfonds aansluiten, als anderen je voordragen.
Wil je ook meedoen aan het Broodfonds Uden laat je dan introduceren. Wil je eerst meer informatie, stuur dan een mail aan ad.hartman@secned.nl