dinsdag, augustus 9, 2022

De Bibliotheek

Bibliotheek Volkelimage004
Schakelplein 7
5408 AW Volkel
0413-272743

 

Jan Brokken te gast.

Op 12 maart, aan de vooravond van de Boekenweek 2013, zal Jan Brokken op uitnodiging van Boekhandel Bert van der Heijden en de bibliotheek te gast zijn in de bibliotheek van Uden.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met “De provincie” en schreef onder andere De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin, In het huis van de dichter en Baltische zielen. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The Guardian vergeleek hem met Graham Greene en de Sydney Morning Herald met Bruce Chatwin. The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Zijn werk is in elf talen vertaald. Onlangs verscheen zijn jongste boek De Vergelding.

image006Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten.

In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending. Eens te meer wordt duidelijk dat de oorlog niet alleen voor militairen maar ook voor gewone mensen verstrekkende gevolgen had.

Datum: dinsdag 12 maart 2013

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Plaats: lees café bibliotheek Uden

 

Entree: € 8,- en voor bibliotheekleden € 6,-

Kaartverkoop: Bert van der Heijden en aan de servicebalie van de bibliotheek Uden, of per mail: bibliotheek@bibliotheekuden.nl

Informatie: www.bibliotheekuden.nl of Inèz van Tienoven, bibliotheek Uden 0413-263101.

 

Boekenweek 2013

Boekenweek 2013 in de Bibliotheek: Gouden tijden, zwarte bladzijden

De 78ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart 2013 en heeft als thema “Gouden tijden, zwarte bladzijden” ofwel ons bewogen en roemrijke vaderlandse verleden. Kees van Kooten schrijft het Boekenweekgeschenk 2013.

Gouden tijden, zwarte bladzijden

Het verleden van de Lage Landen kent roemrijke perioden, maar evenzovele schaduwkanten. Het is een geschiedenis van heldendaden en verraad, van glorieuze gebeurtenissen en van rampspoed. In de literatuur zijn de verschillende kanten van de geschiedenis veelvuldig terug te vinden. Denk aan ‘Max Havelaar’ van Multatuli, ‘Hoe duur was de suiker?’ van Cynthia McLeod, ‘Koninkrijk vol sloppen’ van Auke van der Woud, ‘Grijs verleden’ van Chris van der Heijden, ‘1953’ van Rik Launspach en ‘Koerier voor Sarajevo’ van Tomas Ross. Om de zon- en schaduwzijde van ons verleden draait het in de Boekenweek. Om de nuances en de dilemma’s.

Ben je lid van de bibliotheek?

Voor leden en andere geïnteresseerden ligt er in de bibliotheek –zolang de voorraad strekt – een mooie verrassing klaar: de bundel ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’. Schrijvers, televisiepersoonlijkheden, artiesten en andere coryfeeën zoals Abdelkader Benali, Jörgen Raymann en Hedy d’Ancona: allemaal kennen ze hun mooie en minder prettige herinneringen. In deze bundel schrijven zij over deze bijzondere momenten uit hun leven. Daarmee wordt het boek nu al een collectors item met nog nooit gepubliceerde feiten over onze bekende landgenoten.

Ben je nog geen lid van de bibliotheek?

Dan is dít het moment om lid te worden. Nieuwe leden van 18 jaar en ouder ontvangen in de Boekenweek namelijk een Boekenbon ter waarde van € 5,- Bovendien krijgen zij een voucher waarmee zij het Boekenweekgeschenk van Kees van Kooten op kunnen halen in de boekhandel. En een mooi extraatje: op vertoon van dit Boekenweekgeschenk reis je op zondag 24 maart gratis met de trein. De hele dag lang. Maar het mooiste cadeau bestaat natuurlijk toch uit die vele uren leesplezier die je gaat beleven… met de Bibliotheek!

 

Lezing Care for Women

Last van je hormonen? Overgang? Ik niet…of toch?

Last van je hormonen? Dat is toch iets voor mensen in de overgang……?

Na je vijftigste…..!

Meestal wel, maar de eerste verschijnselen beginnen vaak al een jaar of acht eerder. Logisch dat je dan niet beseft waar je klachten vandaan komen. Een groot deel van de vrouwen in de overgang heeft namelijk last van opvliegers, slapeloosheid, gewrichtsklachten en extreme vermoeidheid. De eerste verschijnselen zijn echter stemmingswisselingen snel geïrriteerd raken en verminderd zelfvertrouwen.

Op dat moment besef je vaak zelf nog niet wat er aan de hand is en breng je de klachten die je hebt vaak niet in verband met de overgang.
Hoe kan iemand anders dan begrip voor jouw klachten hebben?

Ben je ook op de hoogte van de extra gezondheidsrisico’s na de overgang?
Care for Women helpt!

Kom luisteren naar de presentatie van Ursula Krol, Care for Women verpleegkundige, over hormonen en de overgang en voel dat je er niet alleen voor staat.

Datum: Dinsdag 19 maart

Tijd: 20.00-21.30 uur

Plaats: Leescafé Bibliotheek Uden

Entree: Gratis (koffie/thee beschikbaar voor € 1,00 p.p.)

Aanmelden via ugr@bibliotheekuden.nl of telefoon 0413-263101.

 

Plusmenu:

“Het rijke Brabants” Je hoeft maar te horen “houdoe” en “gij” (met een zachte g) en je weet het: Brabants.

Gelukkig zijn er nog veel mensen die het Brabants beheersen en spreken. Geen platte taal, geen boerse taal, maar een rijke taal. Veel rijker, dan we op het eerste gezicht zouden denken. Waarom is onze moedertaal zo rijk? Waar liggen de moeilijk te horen fijne nuances? En als ik het wil opschrijven, wat dan?? Wat is het verschil tussen een búkske en een bùkske? Vragen die Chris van Haandel, mister van het Groowt Újes Diktee, op deze ochtend aan bod zal laten komen. En spreekt u géén Brabants? Geen nood, de “vertalingen” worden erbij geleverd.

Datum: donderdag 21 maart 2013

Tijd: 10.00 uur tot 11.30 uur

Kosten:  € 2,50 p.p.

Locatie: Leeszaal Bibliotheek Uden


Lezing: Overeenkomsten en verschillen tussen Russen en andere Europeanen

Marie Therese ter Haar, pleitbezorgster voor een betere verhouding tussen Rusland en Europa, zal de geschiedenis van Rusland en de overeenkomsten en cultuurverschillen ter sprake brengen.

Let op dit is een avond lezing

Dag: woensdag 27 maart 2013

Tijd: 20.00 uur tot 21.30 uur

Kosten: € 2.50 (incl. koffie.thee)

Locatie: Leeszaal Bibliotheek Uden

Kijk voor meer informatie op www.stichtingc.nl.

 

De Bestseller Top Tien Non-Fictie

 1. Vijftig tinten grijs door E.L. James
 2. Vijftig tinten vrij door E.L. James
 3. Vijftig tinten donkerder door E.L. James
 4. Het onzichtbare geluk van andere mensen door Manu Joseph
 5. Dit zijn de namen door Tommy Wieringa  
 6. De kinderjaren van Jesus door J.M. Coetzee
 7. Reizen zonder John door Geert Mak
 8. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween door Jonas Jonassson
 9. De bakkersdochter door Sarah McCoy
 10. Het leven van Pi door Yann Martel

 

Nieuwe boeken in de bibliotheek Volkel:

 

Volwassen roman:

Alleen maar mijn moeder door Trees Roose

De auteur, die eerder korte verhalen publiceerde en schrijftrainingen geeft, verloor op haar zesde haar vader. Dat is het begin van een jeugd van omzwervingen en van een lange reeks eigenaardige stiefvaders. Haar moeder is niet in staat om haar en haar broertje geborgenheid, veiligheid en stabiliteit te bieden, of zelfs maar voor hen te zorgen. Emotionele warmte ontbreekt. Van een onbezorgde jeugd is geen sprake – al heel vroeg zijn de moeder/dochter-rollen omgekeerd. Daaraan is niets veranderd wanneer de moeder vele jaren later een oude, zieke vrouw is geworden. Nog altijd gedraagt ze zich vreemd, wispelturig en onverantwoordelijk. Haar dochter is degene die zorgt, dingen regelt en de balans vindt tussen toegeven aan haar grillen en grenzen stellen. Pas in de laatste levensfase wordt het mogelijk de emotionele afstand te overbruggen en komen de vrouwen dichter bij elkaar dan ooit.Een aangrijpend, meeslepend geschreven verhaal over een bepaald niet alledaagse relatie tussen een dochter en haar moeder. Dit indringende en ontroerende verhaal zal zeker een breed publiek aanspreken.

 

Volwassen informatieboek:

Sterke verhalen door Ton van Dijk

image008

De auteur maakte als journalist reportages voor Panorama, Nieuwe Revu, Haagse Post, HP/De Tijd, Esquire, SQ en Park. Hij gaf ook les op de School voor Journalistiek in Utrecht. Dat en een vlotte pen, zijn de bronnen voor de anekdotes en inkijkjes in het journalistieke verleden van de auteur. Onorthodox is de aanpak niet te noemen. Hoewel zijn verhalen over Bernhard, de Kerk van Satan en bijvoorbeeld over de moordenaar Richard Klinkhamer onthullend zijn, zijn ze vooral het gevolg van vasthoudend journalistiek spitwerk en een beetje geluk. Naast het pikken van informatie door een verdwaald ambtelijk stuk in een aktetas te laten glijden, zijn het toch vooral het doorzetten, de nieuwsgierigheid en het wantrouwen die hem verder hielpen. De journalisten die dat tot hun basisvaardigheden rekenen, bestaan nog steeds. De belangrijkste tip: aanbellen in plaats van opbellen. Sta je als journalist eenmaal voor iemands neus, dan zegt het slachtoffer niet gauw meer nee tegen het beantwoorden van een paar vrijpostige vragen. Vermakelijke verhalen over een journalistiek leven met veel bekende voorbeelden die de Nederlandse geschiedenis hebben ingekleurd.

 

Knittergekke brei-ideeën door Ivanka Mos
image010Breien met de knifty knitter is een tamelijk nieuwe techniek, die heel in de verte doet denken aan punniken. Het resultaat is echter totaal anders: luchtig en verrassend mooi aandoend breiwerk, als basis te gebruiken voor diverse doeleinden. De samenstelster van deze uitgave heeft zich laten inspireren door haar eigen, zeer persoonlijke fantasieën en ze vertaald in vrolijke en lieve werkstukjes met een eigen twist. Kussens, een tafelloper, placemats, een theemuts, maar ook beestjes als flamingo’s en kameleons. Vooral de laatste zijn bijzonder mooi, net als de kerstengeltjes en -mannetjes. De werkbeschrijving is uitsluitend gericht op ervaren handwerk(st)ers en doet nogal eens een beroep op eigen inzicht en initiatief, zodat beginners zich er misschien beter niet aan kunnen wagen. Achterin bevinden zich diverse patronen op halve grootte. Gebonden uitgave in klein, vierkant formaat.

 

Jeugd leesboek:

Niet zoenen van Wieke van Oordt

image012De onbesuisde Silvi verzint allerlei stoere acties om haar beste vriendin terug te winnen en haar ouders weer bij elkaar te krijgen. Ze werkt zich danig in de nesten met haar leugentjes om bestwil, maar ondervindt vriendschap uit onverwachte hoek. Deeltje in de serie ‘Best Friends Forever’, waarin van meerdere auteurs, elk met een eigen hoofdpersoon, boeken verschijnen. Eerder verscheen ‘Niet verliefd’ over Silvi. Vlot leesbaar verhaal in vijftien getitelde hoofdstukjes, afgewisseld met grappige losjes getekende zwart-witillustraties. Korte zinnen met levendige dialoog. Met vrolijk gekleurd omslag. Zwart-wittekening van de drie vriendinnen op de schutbladen. Lekker weglezende meisjesperikelen (scheiding, vriendschap, jaloezie, onzekerheid, wraakgevoelens, schoolfeest) voor meiden vanaf ca. 9 jaar.

Meer nieuws

BEDRIJVENCOMPETITIE TTV MAASHORST / RABOBANK

Stand van zaken na de laatste wedstrijd: de 6e en laatste speelronde. In poule A speelden de nummers 1 en 2 tegen elkaar, Gemeente Maashorst...

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Als je een website bezoekt, kan deze informatie opslaan of ontvangen van je webbrowser, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier je persoonlijke Cookie Instellingen.

Deze cookies zijn nodig voor functioneren van de website en kunnen niet worden uitgezet.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services