Defensie zet zich dagelijks in voor de vrijheid, veiligheid en welvaart van Nederland in binnen- en buitenland. Personeel van de Koninklijke Luchtmacht wordt met verschillende vliegtuigtypen ingezet en moet overal op voorbereid zijn. Zij staan stand-by voor ieder mogelijk conflict, van terreur tot gewapende agressie. Een inzetbare luchtmacht is een geoefende luchtmacht. Dagelijks vinden trainingen en oefeningen plaats die specifieke vaardigheden vereisen die een militaire vlieger dient te beheersen.
Van 7 t/m 11 augustus, 21 t/m 25 augustus en 28 augustus t/m 1 september trainen F-16 vliegers van vliegbasis Volkel gesimuleerde luchtgevechten. Dit zijn onmisbare vaardigheden die het verschil maken in gevaarlijke en risicovolle situaties. De F-16’s maken hierbij gebruik van een gereserveerd militair luchtruim boven Noord-Brabant. Daarnaast maakt men ook gebruik van gereserveerd luchtruim boven België.
Van 14 tot en met 18 augustus trainen F-16’s voor de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) in dit gereserveerde militair luchtruim boven het midden en noordoosten van Noord-Brabant. Vliegers leren onder meer alles over de wapens aan boord en de tactieken om ze te gebruiken tijdens luchtoperaties. Deze vliegers worden opgeleid hun kennis over te dragen op nieuwe vliegers. De FWIT-klas, die bestaat uit Belgen, Denen, Noren, Portugezen en Nederlanders. De deelnemers behoren tot de zogenoemde European Participating Air Forces, kortweg EPAF.
De vliegers worden tijdens de trainingen gehouden aan de geldende vlieghoogten en procedures. De trainingen vinden plaats binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis Volkel. Vanwege operationele redenen en onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken.
Voor meer informatie over de FWIT, zie http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2017/05/23/vliegende-wapeninstructeurs-boven-nederland
Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder of via het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033.