Op 17 juni heeft in de Kruisherenkapel de G1000 Uden bijeenkomst “ de volgende stap” plaatsgevonden. Ruim 100 mensen kwamen af op dit evenement en werden getrakteerd op een ‘democratie spel’, ‘de volgende stap presentatie’ en natuurlijk op de opbrengsten van de G1000 Uden tot nu.
Om half acht heette Danny van den Boom iedereen van harte welkom. Hij liet het publiek weten dat de Burgemeester en het College ( m.u.v. Matthie van Merwerode die wel aanwezig was ) helaas niet aanwezig konden zijn in verband met hun bezoek aan het Europees parlement. Onder de bezoekers waren ook veel betrokken raadsleden aanwezig. Zij konden nu met eigen ogen zien wat G1000 zoal heeft betekend. Ook Ron van den Ende, hij vertegenwoordigt BZK en volgt de ontwikkelingen van G1000 Uden op de voet, was wederom aanwezig. “ Uden is een echte koploper als het gaat om de Doe democratie. Iedere keer als ik hier kom ga ik weg met veel inspiratie en energie en heb ik allemaal mooi en nieuwe verhalen voor mijn collega’s in Den Haag. Kijk maar eens naar de G1000 Jongeren die met hun Misfits fantastische mooie vernieuwende ideeën hebben, wondernemers en bijzondernemers, mooi toch! Uden slaagt er toch maar weer in om die jongeren te inspireren”. Aldus Ron van den Ende.
Vanuit Schiedam was Bernhard aanwezig. Hij is initiatiefnemer van de nog te organiseren G1000 in Schiedam. “ Als ik over G1000 hoor, hoor ik altijd ook over Uden en dat heeft mijn interesse gewekt. Daarom ben ik vanavond ook komen kijken. En inderdaad, de energie is hier voelbaar. Maar ook de gastvrijheid en de bereidheid om ons te helpen door gratis jullie kennis te delen maakt dat ik me hier meteen thuis voel en vol inspiratie wegga”. Aldus Bernhard.
Tijdens deze avond had het G1000 kernteam twee sessie georganiseerd die iedere bezoeker kon volgen. De 1e sessie was een Democratie spel. Aan de hand van een speelbord moesten de deelnemers aangeven in welke fase van een project de inwoner invloed zou moeten kunnen uitoefenen. Dat leverde levendige discussies op.
Aan het eind van de avond liet Danny van den Boom nog weten wat de belangrijkste bevindingen waren. Deze waren achtereenvolgens: 1. Inwoners zijn bij alle fasen betrokken en daarbij is transparantie en wederzijdse communicatie van essentieel belang. 2. Inwoners kiezen vanuit eigen kracht. 3. Inwoners geven aan in welke fase zij willen deelnemen. 4. Voortschrijdend inzicht mag geen belemmering zijn voor het proces. 5. Inwoner moet zelf het goede voorbeeld geven, neem verantwoordelijkheid! Betrek de inwoner bij oplossing. 6. Daar zit de kennis. 7. Meedenken creëert draagvlak en vergemakkelijkt en ondersteunt besluitvorming. 8. Kleinschalig houden vanwege het lokale kenmerken en problematiek. 9. De burger is ook een stakeholder! 10. Stimuleren van de betrokkenheid.
Verder kwam naar voren dat bewoners in een project vooral betrokken willen worden bij het zoeken naar de oplossingen ( 30% ).