Het jaarlijkse kerstontbijt georganiseerd door de Passiegroep UdenaardeToekomst stond
dit jaar in het teken van vernieuwen, ontmoeten en verbinden.
Het kerstontbijt stond duidelijk in het teken van ontmoeten en verbinden. Een representatieve vertegenwoordiging van de Udense initiatiefrijke inwoners was deze ochtend naar het gedeeltelijk vernieuwde Museum voor Religieuze Kunst gekomen om eens de gebeurtenissen van 2017 met elkaar te bespreken. Vele kartrekkers en deelnemers van lopende projecten alsmede een groot aantal van onze initiatiefbegeleiders, raadsleden, ambtenaren, wethouder en onze burgermeester hadden aan onze uitnodiging gehoor gegeven. De organisatie, enigszins verrast door de zeer hoge opkomst, wist in een mum van tijd, de keurig vooraf ,voor het ontbijt ingerichte grote zaal met zo’n twintig extra zitplaatsen uit te breiden. Ook onze burgermeester benadrukte dat het goed was om te zien dat burgerparticipatie in Uden bij zoveel mensen de belangstelling wekt.
Tijdens het ontbijt werd het enthousiaste rumoer in de zaal, met natuurlijk heel veel uitwisseling van informatie en ervaring, onderbroken door een minuut stilte voor het overlijden in 2017 van Harrie van Houtem, éen van de grondleggers van UdenaardeToekomst.
Nieuw Bestuur
Van vernieuwen was sprake door het presenteren van een “verjongd” bestuur, waarbij voorzitter
Karin Thuis in haar presentatie duidelijk de toekomstige aspiraties van het nieuwe UdenaardeToekomst naar voren bracht.
Loket voor burgerinitiatieven
Vanaf 2018 hebben is er een loket waar burgers die zelf met ideeën of initiatieven rondlopen om het leven of de leefomgeving in Uden, Gezamenlijk nog Groener, Gezonder, Gezelliger en Gastvrijer te maken voor ondersteuning terecht kunnen. We willen het verder brengen van lokale initiatieven die inhoud en invulling geven aan deze visie ondersteunen. We faciliteren, zonder bemoeienis met de inhoud van initiatieven.
Elke laatste vrijdagochtend van de maand hebben we een vrije inloop van 09.00 tot 13.00 uur in het Kantelhuis aan de Markt 147. Vanaf begin 2018 is het ook mogelijk ideeën aan te melden via de nieuwe website van UdenaardeToekomst ook kunnen inwoners een telefonische aanmelding doen.
Het samen verder uitbouwen van initiatieven, met de ondersteuning van op dit moment al meer dan dertig initiatief begeleiders vanuit UdenaardeToekomst, is een van de belangrijkste peilers van de Passiegroep.
Het Udenfonds
Ook nieuw voor 2018 is de oprichting van het Udenfonds: een aparte stichting waar het werven van middelen en het toekennen daarvan aan burgerinitiatieven, passend bij de 5G’s van Uden, de belangrijkste activiteiten zijn.
Samen Denken
Een andere aspect van de vernieuwing richt zich op het samen denken. Kan burgerparticipatie in de lokale democratie bijdragen aan een verbetering van de relatie tussen burger en bestuur?
De werkgroep Burgerparticipatie WG1, ontstaan tijdens de burgertop G1000, probeert op verschillende manieren hier verbinding te leggen door middel van deelnames aan diverse lokale en landelijke bijeenkomsten over democratische beleidsthema’s.
Tenslotte staat op het programma om het visiedocument 2020 dat door de Passiegroep in het verleden is opgesteld te herijken en de grens naar 2030 te verleggen.
Nieuwe Website
De gezellige ochtend werd afgesloten met een preview van de nieuwe website van UdenaardeToekomst. De jonge, creatievelingen Ivo van Lemmen en Lisa van Oort gaven ons met wat beelden inzicht in op welke manier UdenaardeToekomst zich in 2018 digitaal wil presenteren.
De eerste reacties waren zodanig dat deze designers vol enthousiasme deze klus voortzetten en waarschijnlijk in januari on line gaan. Ook kunnen we dan ons nieuwe logo, wat immers hoort bij een frisse doorstart laten zien.
Hoe kunnen wij nog meer inwoners van Uden verleiden om daadwerkelijk mee te doen?
Word lid door inzet van geest en kracht en meld je aan. info@udenaardetoekomst.nl