Als het aan de Heemkundekring Uden ligt komen er binnenkort dranghekken voor de supermarkt. Niet voor wuppies of voetbalplaatjes, maar voor de plaatjes die horen bij het historische plaatjesboek Mooi Uden, Volkel en Odiliapeel.
Het heeft bijna een jaar geduurd, het indrukwekkende archief van de Heemkundekring Uden moest ervoor worden doorgespit, maar het is gelukt, de pareltjes zijn eruit gevist en vanaf woensdag is het, gratis ook nog eens, te krijgen: het historische verzamelboek over Uden, Volkel en Odiliapeel. Wie het compleet krijgt, heeft een volledig beeld van de geschiedenis van Uden, Volkel en Odiliapeel, van de afgelopen zeventig jaar, in thema’s als archeologie, middenstand, onderwijs, landbouw, en religie.
Alleen, u moet dat boek wel nog zelf even vullen, met plaatjes, die u spaart bij de boodschappen. De komende weken krijgt iedereen die bij de drie Jumbo’s in Uden of Coppens in Volkel boodschappen doet, voor elke tien euro een zakje met vier plaatjes.
Er zijn 6500 exemplaren gedrukt. Woensdag en donderdag krijgen alle Udenaren een flyer in de bus, waarmee ze het boek gratis af kunnen halen, bij de winkels die aan de actie meedoen. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het boek niet alleen bij oudere Udenaren terecht komt, maar ook bij jongere. ,,Er staan veel dingen in die jongeren herkennen’’ zegt Heemkundekringvoorzitter Annemieke de Groot. ,,bijna alle basisscholen staan erin bijvoorbeeld. De jeugd kan natuurlijk zelf sparen, en we hopen dat ouders hen daarin stimuleren.”
Vals spelen
Dat heeft ze zelf in ieder geval gedaan bij haar zoon Giel de Winter, van StukTV, die het eerste exemplaar gisteren in ontvangst nam in het Heemhuis. ,,Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt,’’ zegt hij. ,,Zo wist ik helemaal niet dat Uden een openluchtzwembad had gehad.” Het is de bedoeling dat hij jongeren warm maakt voor de spaaractie, én de geschiedenis van Uden, al speelt hij zelf zelf een beetje vals omdat hij bij het eerste exemplaar ook een complete set plaatjes kreeg. ,,Ik moet ze nog wel allemaal opplakken!,” verweert hij zich. ,,Maar dat ga ik zeker doen.”
Ruud Voermans van de Heemkundekring heeft de totstandkoming van het boek de afgelopen maanden gecoördineerd, en dát is hem opgevallen: ,,in Uden is veel van vroeger verdwenen. Het was echt een boerendorp, en daar is nu dus niets meer van te zien. Er was wel heel veel bereidwilligheid om mee te werken, we waren overal welkom, kregen uitleg, mochten foto’s maken.”
Nu is het aan de Udenaren om de geschiedenis af te maken door de plaatjes in te plakken. Ruilmiddagen, die in andere steden met historische spaarboeken druk bezocht werden, zitten er vanwege corona niet in. ,,Maar iedereen krijgt voldoende gelegenheid om het boek vol te krijgen’’ belooft De Laak. ,,En als ze er dan nog twee of drie missen op het eind, dan zorg ik ervoor dat ze die krijgen.’’