René Peerenboom:
“Leefbaarheid heeft prioriteit in Volkel”
“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik houd van besturen en organiseren, of dat nu bij de voetbalclub is of in de gemeentepolitiek. Je bent altijd met mensen bezig, meer uit ideële motieven dan puur zakelijk.” René Peerenboom, sinds 2006 wethouder van de gemeente Uden, heeft regelmatig werkweken van 60 á 70 uur, maar dat vindt hij geen probleem. “Ik probeer wel een balans te vinden tussen werk en privé, maar het werk gaat vaak in mijn vrije tijd door. Gelukkig kan ik gemakkelijk de knop omzetten. En het is prettig dat ik in Volkel mezelf kan zijn.”
Peerenboom heeft altijd in Volkel gewoond. Hij is geboren aan de Reestraat, maar woont nu met zijn vrouw Marleen en hun twee zoons van 10 en 12 jaar naast de kerk. Op zijn 20-ste, toen hij nog aan de HEAO studeerde, werd hij lid van de VVD. Nu, op zijn 45-ste, zit hij dus al 25 jaar in de politiek. De belangstelling voor bestuurlijke organisaties en politiek is ontstaan tijdens zijn economisch-juridische studie aan de HEAO. “Ik heb het altijd leuk gevonden om met mensen dingen te organiseren en zaken voor elkaar te krijgen. Ik zat ook vanaf mijn 21-ste twaalf jaar in het bestuur van de voetbalclub. Ook dát is besturen: proberen met een groep mensen te kijken wat we voor de club kunnen betekenen. Mobiliseren en motiveren, dat vind ik leuk om te doen. Politiek is ook altijd met mensen bezig. Je probeert iets voor de mensen te betekenen. Maar je kunt het niet alleen, je moet het samen doen.”
Zes jaar lang was hij “steunfractielid” van de VVD, voordat hij op 26-jarige leeftijd in de gemeenteraad werd gekozen.
Intussen had hij een universitaire studie Juridische Bestuurswetenschappen afgerond en werkte hij in verschillende functies op het gebied van organisatie-advies bij de overheid en het bedrijfsleven. Zo kreeg hij werk- en politieke ervaring. Om nog wat meer theoretische bagage te krijgen, volgde hij naast zijn werk een post-doctorale economieopleiding aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Bouwen
Peerenboom is nu ruim zes jaar wethouder. Tot zijn portefeuille behoren de bedrijfsvoering van de gemeente, woningbouw (en projecten zoals het nieuwe ziekenhuis en het centrumplan) en financiën. “Als wethouders hebben we de taken verdeeld, maar niet op basis van gebieden. Ik voel me natuurlijk wel betrokken bij alles wat er in Volkel gebeurt. Een van mijn persoonlijke doelstellingen was altijd dat we hier weer konden gaan bouwen. Ik heb als jong knaapje nog bij de vliegbasis gestaan om te demonstreren tegen de bouwstop. We hebben het uiteindelijk voor elkaar gekregen dat die bouwstop werd opgeheven en woningbouw in Volkel weer mogelijk werd. Volkel-West is een mooi project dat we hebben gerealiseerd. Een prima uitbreiding voor Volkel met 59 woningen. Intussen mogen we ook weer bouwen op plekken waar we dat vroeger niet konden, bijvoorbeeld Niemeskant. Die plannen liggen klaar. Volkel-West kunnen we uitbreiden richting het dorp. Maar dan moeten de economische tijden eerst beter worden. Nu kan het niet en dat is jammer.”
Uit een recent onderzoek blijkt dat het aantal inwoners van Volkel de laatste tijd weer een klein beetje gegroeid is, maar eerder zijn er toch veel mensen uit Volkel weggegaan. Daarom blijft het noodzakelijk om de vergrijzing tegen te gaan. “Verjonging vergroot de leefbaarheid van een dorp. Het is een plus dat we in het centrum kunnen bouwen en niet alleen aan de buitenkant van het dorp. Er worden nu zestien appartementen op de plek van de Amerikaanse school gebouwd. Drie zijn er nog niet verkocht en dat heeft alles te maken met de economische tijd. Maar het is een belangrijke stap voor de leefbaarheid van Volkel. Ik denk dat we de woningbouw in Volkel goed voor elkaar hebben.” De gemeente heeft de afgelopen jaren ook geïnvesteerd in de openbare ruimte van Volkel, zoals de herinrichting van het Schakelplein en omgeving, de vernieuwing van de riolering en het dorpspark. Peerenboom: “Dat ziet er nu prima uit. Het heeft een belangrijke functie.”
De Schakel
Over de toekomst van de Schakel als MFA is hij optimistisch. “Ik denk dat de Schakel op den duur een heel belangrijke functie vervult voor de leefbaarheid. Er is veel discussie over geweest. Het was een gemeenschapshuis, maar toch zag je dat verenigingen in Volkel steeds meer behoefte kregen aan een eigen plek. Maar: hoe meer iedereen op verschillende plekken gaat zitten hoe meer het afbreuk doet aan de sociale cohesie. Je kunt voor de gemeenschapszin beter één locatie hebben, waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je dingen samen kunt oppakken, waardoor je op lange termijn meer leefbaarheid krijgt. Als iedereen een eigen accommodatie heeft, komen ook allerlei lasten voor eigen rekening.” Op de vraag of de Schakel niet te klein is voor zoveel gebruikers zegt de wethouder: “We moeten kijken hoe dat straks in de praktijk gaat uitpakken, maar we hebben de mogelijkheid om de Schakel nog uit te breiden. Bovendien is de combinatie met de school en de bibliotheek, die er naast liggen, gunstig. Het zou mooi zijn als de Schakel in de toekomst ook jeugdfuncties krijgt. De verenigingen hoeven zich straks alleen met hun eigen activiteiten bezig te houden. De gemeente zorgt dat de accommodatie in stand wordt gehouden en goed wordt beheerd en dat de verenigingen er allemaal een eigen plek hebben.” Peerenboom is ervan overtuigd dat als de vernieuwde Schakel eenmaal functioneert, de gebruikers zullen toegeven dat het een verstandige stap is geweest. “Je moet ook naar de lange termijn kijken, over tien of twintig jaar.”
Initiatieven
De leefbaarheid van Volkel komt telkens terug in ons gesprek. René Peerenboom noemt nog een aantal voorbeelden van zaken, die deze leefbaarheid hebben bevorderd. “De Pastorie als wooncentrum voor dementerende ouderen, maar ook de aanleg van het kunstgrasveld voor de voetbalclub. Dat was een grote investering, maar ik vind dat je als gemeente zoiets moet faciliteren. Veel mensen zijn lid van de club.” Hij heeft ook veel waardering voor initiatieven uit Volkel zelf zoals Volkel in de Wolken en het werk dat door vrijwilligers voor de gemeenschap wordt verricht. “Vrijwilligers zijn belangrijk, het verenigingsleven is belangrijk. Dat zijn dingen die we als gemeente blijven ondersteunen en faciliteren.”
Om een dorp voor jong en oud leefbaar te houden heb je een redelijk winkelaanbod nodig. In tientallen jaren zijn in Volkel verschillende winkels verdwenen. Peerenboom hierover: “Dat is een algemene trend. Bepaalde branches kunnen het niet meer redden. Ik denk dat wij hier door de komst van de Jumbo voor de lange termijn in ieder geval wel een supermarkt kunnen houden. Het is een belangrijke winkel voor Volkel, die ook mensen van buiten het dorp aantrekt. Het is altijd van belang dat een dorp bezoekers trekt en als dat via een supermarkt of warenhuis Coppens kan, dan is het ook goed. We hebben nog steeds een behoorlijke basis aan voorzieningen. Daarom ook moeten we niet te klein worden. Begin jaren 80 hadden we nog 4200 inwoners, nu 3500. Sinds jaren kunnen we nu gelukkig weer een klein plusje noteren. Maar minder inwoners betekent minder omzet voor de winkels, minder leerlingen, minder leden voor verenigingen, minder vrijwilligers.”
Vooruit kijken
Peerenboom vindt het belangrijk om te voorkomen dat Volkel als gevolg hiervan op den duur in een negatieve spiraal komt. “Je moet tientallen jaren vooruit kijken. We hebben het nu goed voor elkaar. Dan denk ik aan het verenigingsleven, de voorzieningen, de vrijwilligers en de activiteiten.” Volkel in de Wolken komt weer ter sprake. En Festyland. Maar ook publiekstrekkers als Hemelrijk en dierenpark Zie-Zoö, dat vanaf komend voorjaar dagelijks open is. “Er zijn weinig dorpen met zoveel evenementen. We hebben veel goede dingen. De vliegbasis is een goede buur. De dorpsraad vervult als intermediair een belangrijke rol en is een goede gesprekspartner. Dat is heel belangrijk. Al deze dingen leiden tot leefbaarheid. Dan kun je in een dorp met plezier leven, wonen en werken.”
Voor hobby’s buiten de politiek heeft René Peerenboom niet veel tijd. Hij voetbalt nog steeds en is leider van een jeugdteam. Hij viert graag carnaval, vooral in zijn eigen dorp. Af en toe treedt hij op als tonprater op de zittingsavonden. “Dat is heel leuk om te doen. Je hebt alleen al veel voorpret, als je het verhaal op papier zet. Het is het mooiste als je voor de zaal staat en iedereen lacht. Het is altijd weer spannend of het publiek het wel leuk vindt. Dit jaar deed ik niet mee, misschien volgend jaar. Maar er moet eerst een idee ontstaan. En dan ga je er voor. Want tonpraten is ook niet iets wat je half kunt doen. Dat geldt eigenlijk voor alles wat ik doe. Als ik ergens ja tegen zeg, ga ik er ook voor 100% voor.”
In tegenstelling tot sommige berichten is Peerenboom voorlopig niet van plan om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. “Het wordt wel veel gesuggereerd, maar ik ben er nog niet mee bezig. Het werk wat ik nu doe geeft nog steeds veel voldoening. Het is in mijn carrière altijd zo gegaan dat er iets op je pad komt wanneer je daarvoor open staat. Op dit moment focus ik mij op Uden en op de baan die ik heb. Ik heb er geen seconde spijt van gehad voluit de politiek in te gaan.”