zaterdag, oktober 16, 2021

Petja Verweij: ‘Ik wil de verwachtingen overtreffen’

Op donderdag 1 december is het zover. Petja Verweij en Mirjam van Ree openen dan hun nieuwe restaurant/kookstudio in het voormalige pand van zaal Stevens in Volkel. Het is een droom die uitkomt voor de topchef. “Ik had altijd al de intentie om voor mezelf te beginnen. Door mijn ruime ervaring in veel verschillende keukens wist ik goed welk concept ik wilde neerzetten. Ik wil nu de verwachtingen overtreffen.”

De 42-jarige Petja groeide op in Vreeswijk (nu Nieuwegein), waar hij op de basisschool in de klas zat bij Mirjam van Ree. “We waren elkaars eerste jeugdliefde”, blikt Petja terug. “Na de basisschool verloren we elkaar uit het oog. 30 jaar zagen we elkaar niet, totdat we weer in contact kwamen.” Het stel werd opnieuw verliefd en Petja trok in bij Mirjam in Uden.

‘Andersom denken’
Mirjam stimuleerde Petja om zijn droom om een kookstudio te beginnen waar te maken. In hun zoektocht naar een geschikte locatie, stuitte ze op de voormalige zaal Stevens. “In het begin hadden we er geen goed gevoel bij, maar toen we verder keken naar de mogelijkheden zagen we het ineens”, vertelt Mirjam (42). “We gingen andersom denken. Waar eerst de kleine zaal was, werd ons woongedeelte en achterin kwam de kookstudio/het restaurant.” In mei betrok het samengestelde gezin het huis. Petja heeft een dochter Fiene (7) en Mirjam heeft een dochter Lotte (14) en een zoon Jop (12).

Verbouwing
1 maart kregen ze de sleutel en toen kon de grote verbouwing, onder leiding van aannemer Erik Braks, beginnen. In zes weken tijd werd de bovenverdieping helemaal gestript en verbouwd. Bij de hoofdingang werd een halletje gecreëerd en de plafonds werden verlaagd. Het hele pand kreeg een metamorfose. “Alleen de oude dansvloer van zaal Stevens is behouden”, vertelt Mirjam. “Dat is nu de vloer van onze woonkamer.”

Chefkok
Petja Verweij wist als kleine jongen al dat hij kok wilde worden. Hij volgde de koksopleiding en ontwikkelde daarna een eigen smaak. Petja: “En toen moest ik in militaire dienst. Dat beviel zo goed, dat ik zes jaar bij de marine heb gezeten.” Na dit avontuur keerde Petja terug in de horeca. Hij werkte als chefkok in verschillende restaurants, onder andere bij een twee Michelinsterren restaurant van Ron Blaauw en Brasserie Paardenburg in Amstelveen, dat toen net was overgenomen van Herman den Blijker.
Vervolgens werd Petja freelance chef. In acht jaar tijd deed hij ervaring op bij verschillende restaurants. “De ene keer kookte ik voor grote partijen van 3.000 mensen en het andere moment kookte ik bij mensen thuis voor een gezelschap van twaalf personen.” Een van zijn hoogtepunten in deze periode was het werken als freelance chef in de Glazen Ruimte van Ramon Beuk in Maarssen.

Restaurant
Al met al is Petja al meer dan 26 jaar actief als kok. “Ik heb in deze periode enorm veel verschillende werkwijzen en keukens meegemaakt”, vertelt hij. “Ik heb ervaren wat goed werkt, maar ik heb ook gezien hoe het juist niet moet. Zodoende heb ik mijn eigen concept ontwikkeld.”
Op donderdag en vrijdag is het restaurant geopend. Iedere dag is er een avondvullend programma van vijf gangen voor 39,95 euro, het menu van de dag. Er is de mogelijkheid om een bijpassend wijnarrangement te bestellen.
Petja werkt volgens het table d’hôte concept, in het Nederlands vertaald naar ‘eten wat de pot schaft’. Er is een grote stamtafel waar mensen kunnen aanschuiven. “De gasten kunnen hier andere mensen ontmoeten en leren kennen in een informele en gezellige sfeer.” Er is ook een ‘chef’s table’, waar de gasten kunnen zien hoe Petja kookt. “Ik vind persoonlijk contact met de gasten en het educatieve gedeelte erg belangrijk. Ik leg graag uit wat er op het bord ligt en waarom het op deze manier is klaargemaakt.”
Er is ook een verlaagd ‘lounge’ gedeelte, waar gasten tussen de gangen door even kunnen relaxen en er zijn een aantal tafels voor gezelschappen die liever niet aanschuiven aan de stamtafel. Er is in totaal ruimte voor 25 personen.

‘Respect voor de aarde’
Petja is een klassiek geschoolde kok met als specialiteiten de Franse en Mediterrane keuken. Hij kookt met de seizoenen mee en maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale en biologische producten. “Ik heb veel respect voor de aarde. Als bijvoorbeeld in de herfst de haring goed is, dan maak ik daar dankbaar gebruik van.”

Workshops
Op de overige dagen is Petja actief met zijn kookstudio onder de naam ‘Koken met Petja’. Hier geeft hij workshops die op maat worden samengesteld. “Ik heb altijd eerst een persoonlijk gesprek met de gasten. Op die manier wil ik erachter komen wat voor groep het is. Welk eten vinden zij lekker en waar houden ze juist niet van?”
Ook bij de kookstudio wordt gebruik gemaakt van seizoensproducten. Het educatieve gedeelte komt hier nog meer naar voren dan bij het restaurant. “Ik leer de mensen niet alleen om een product te bereiden, ik leer ze ook over de achtergrond van het product. Tijdens een workshop vis vertel ik bijvoorbeeld dat een vis die veel lager bij de bodem zwemt een heel andere structuur heeft dan een vis die tegen de stroming in zwemt.” Het volgen van een workshop kan al vanaf 40 euro per persoon en is mogelijk voor groepen vanaf zes personen.

Petja en Mirjam openen op 1 december het restaurant en de kookstudio aan Rudigerstraat 13 in Volkel. Petja is zowel gastheer als kok. Mirjam zal als gastvrouw optreden en ondersteunt Petja waar nodig. “Dat we het samen gaan doen, betekent veel voor me”, aldus Petja. Mirjam blijft ondertussen ook werkzaam als directrice van basisschool De Springplank in Uden. De officiële opening vindt plaats op 14 januari, waarbij tevens de naam van het restaurant wordt onthuld. Bel voor meer informatie naar tel. 06 13954892.

Bron: mooiuden.nl

99e90c6f-5a13-29c7-ae98-6c23eea08bc2_thumb638

Meer nieuws

Enquête VOLK

Hier is het nieuws van VOLK, u weet wel, de groep van een tiental enthousiaste Volkelnaren, die zich inspant om de leefbaarheid van Volkel...

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Als je een website bezoekt, kan deze informatie opslaan of ontvangen van je webbrowser, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier je persoonlijke Cookie Instellingen.

Deze cookies zijn nodig voor functioneren van de website en kunnen niet worden uitgezet.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services