Treintjes, wagons, boompjes, huisjes en mini-mensjes voor op het perron. Je kunt het zo gek niet bedenken of Paul en Ria Poels hebben het in hun splinternieuwe winkel in Volkel. Treintjesfans komen er voor uit heel het land.
,,Let op”, zegt Paul Poels en hij zet de knop om. Op de rails komt een geel mini-locomotiefje, hij past in de palm van je hand, puffend en kreunend tot leven. Met net zo veel geluid, levensecht piepende remmen, stopt hij dertig centimeter verderop. ,,Da’s toch geweldig spul, of niet dan?”, glundert Poels. Het kost wat, zo’n digitale Roco-loc -242 euro om precies te zijn – maar dan heb je ook wat.
Sinds begin maart heeft Volkel er op het Schakelplein een bijzondere nieuwe winkel bij: PoHé Trains and Models. Maar afgezien van een klein model Daf 33 en een VOC-schip is het eigenlijk alleen trains, trains en nog eens trains wat de klok slaat. Allemaal op schaal, voor de liefhebbers die vanuit het hele land naar ‘station Volkel’ reizen om hun gedroomde locomotief of wagonnetje te kopen.
Klein spul maar met een stevig prijskaartje blijkt wel als je langs de meterslange vitrines met schaalmodellen kuiert. Een paar honderd euro voor een stoomlocomotief of wagonnetje is heel normaal. Pronkstukken zijn bijvoorbeeld de bekende NS ‘hondenkoptreinen’ in matgroen (merk Roco, 350 euro) of een ouderwetse Rheingold stoomtrein met een serie wagonnetjes erachter (Märklin, 899 euro). ,,Ook een digitale”, zegt Poels terwijl hij een filmpje laat zien waarop het treintje met echte stoom voorbij puft.
Als geen ander weten ze dat je het met deze hobby zo gek kunt maken als je zelf wilt. Wie een beetje spoor, wat treinen en bijbehorend landschap op zijn zolder wil neerleggen is zo enkele duizenden euro’s verder. ,,Maar dat hoeft niet”, weet Poels. ,,Zelf maken is vaak veel leuker.” Voorbeeldje : je kunt een prachtig ‘bonsaiboompje’ voor 12,95 euro kant-en-klaar aanschaffen maar met een zakje veel goedkoper IJslands mos en wat satéprikkers maak je een compleet bos. En laatst adviseerde hij iemand nog om het kapotte dak van een mini-huisje te vervangen door een stukje grof schuurpapier. ,,Ziet er prachtig uit”, lacht Poels.
Treintjesliefhebbers zijn er in alle soorten en maten, weten Paul en Ria. Voor de starters is er bijvoorbeeld een ‘instapdoos’ van Märklin (195 euro), maar je hebt ook veel ‘herintreders’. ,, ,,Vroeger kreeg je van Sinterklaas een racebaan of een elektrische trein”, zegt Ria. ,,Daar spelen mensen een tijdje mee en dan is het over. Tot ze ineens wel weer tijd hebben of met pensioen gaan en dan alles weer opbouwen en gebruiken.”
Achter zijn winkel heeft Poels nog een complete werkplaats met draaibank, frees en binnenkort een 3D-printer voor onderhoud en reparatie van al het klein rollend materieel van zijn klanten. Een ‘APK’tje’, koolborsteltjes of onderdelen vervangen of een compleet motortje, Poels prutst net zo lang tot de klant tevreden is.
De afgelopen jaren zat hun showroom in de Cellostraat in Uden. Omdat ze daar niet konden groeien zijn ze verhuisd naar Volkel waar ze boven hun eigen treinenwinkel wonen. Afgaande op de belangstelling in de eerste weken, hebben ze er alle vertrouwen in dat hun bedrijf als de spreekwoordelijke trein gaat lopen.
Het enige nadeel is alleen dat hun eigen treintjesliefde door alle drukte noodgedwongen op een zijspoor staat. Naast zijn gewone baan, is de winkel op zaterdag en in de avonduren van 18.00 tot 20.00 uur open (behalve maandag) en is de zondag gereserveerd voor reparatie en onderhoud. Maar klagen doen Ria en Paul Poels niet. De hele dag tussen de treintjes, wat wil een mens nog meer?
Bron: BD.nl