De omgeving van vliegbasis Volkel moet dinsdag en woensdag al rekening houden met extra lawaai-overlast vanwege de naderende Luchtmachtdagen. Beide dagen wordt er boven Volkel geoefend voor de open dagen die op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni worden gehouden.

De vliegbasis heeft voor beide dagen een ontheffing van 08.00 tot 20.00 uur om af te wijken van de vastgestelde vlieghoogten rondom Volkel. Dat is nodig omdat tijdens sommige demonstraties de straaljagers lager vliegen dan wettelijk is toegestaan.

Dinsdag rond 15.00 uur staat onder andere de Air Power Demo gepland waarbij ook explosieven worden gebruikt. Verder staan er vandaag en morgen ook oefeningen gepland van diverse teams die aan de Luchtmachtdagen meedoen. Wie wil volgen wat er nu al boven Volkel gebeurt, kan het beste de nieuwe site van het geluidmeetnet rondom de vliegbasis raadplegen. Met een vertraging van zo’n vijf minuten is via  https://vkl.flighttracking.casper.aero/ precies te zien welk vliegtuig er in de lucht is.

F-35

Ondanks hardnekkige geruchten dat de F-35 present is op 14 en 15 juni, kan de Luchtmacht dat officieel niet bevestigen. De spotters worden donderdag 13 juni verwacht op de vliegbasis. Van heel dichtbij mogen zij dan de opgestelde vliegtuigen en allerlei demonstraties in de lucht fotograferen. Dit jaar worden er een kleine 500 spotters uit binnen- en buitenland op Volkel verwacht.

Bron: bd.nl