Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op schendingen van het Nederlands luchtruim en het verantwoordelijkheidsgebied dat door de NAVO is toegewezen. Om die reden staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week twee F-16’s gereed om deze taak te vervullen. Deze zogenaamde Quick Reaction Alert (QRA) wordt uitgevoerd om de veiligheid in de lucht te bewaken.
De QRA taak wordt afwisselend vervuld door de beide F-16 vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht, vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden. Van vrijdag 15 januari tot en met vrijdag 19 februari neemt vliegbasis Volkel de taak voor de bescherming van het Nederlandse luchtruim over van vliegbasis Leeuwarden.
De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt onder controle van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat voortijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.
De laatste inzet van de QRA vanaf vliegbasis Volkel was op 23 april 2014. Toen zijn twee Nederlandse F-16’s opgestegen, omdat Russische Bear T-95 vliegtuigen richting het Nederlands luchtruim vlogen zonder hun identiteit bekend te maken. De Russische vliegtuigen hebben uiteindelijk destijds niet het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied bereikt. De Britse en Deense luchtmacht hebben de toestellen verder begeleid.
Voor meer informatie over de QRA, zie http://www.luchtmacht.nl/QRA. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder of via het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033.