Van donderdag 24 augustus tot en met maandag 2 oktober neemt vliegbasis Volkel de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over van vliegbasis Leeuwarden. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België.
Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan permanent twee F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes.
De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt in Nederland onder controle van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat tijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.
De meeste recente inzet van de QRA voor de gehele Benelux was op 7 augustus 2017. Toen zijn twee Nederlandse F-16’s van vliegbasis Volkel opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen bij de Belgisch-Nederlandse grens. Het bleek te gaan om een passagiersvliegtuig dat al even geen radiocontact had met de luchtverkeersleiding. Uiteindelijk is de communicatie tussen het passagiersvliegtuig en de verkeersleiding hersteld en zijn de F-16’s weer naar vliegbasis Volkel teruggekeerd.
Voor meer informatie over de QRA, zie https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2016/12/21/1-benelux-1-luchtruimbewaking. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder of via het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033.