Stiekem droomt Joep Sauvé al van een finaleplaats. Of het realistisch is, weet hij niet. In mei doet de 17-jarige Volkelnaar voor het eerst mee aan de WK acrobatische gymnastiek. In het Zwitserse Genève neemt hij het samen met zijn duopartner Lars van Hilten op tegen de besten van de wereld. ,,We willen het beste uit onszelf halen”, zegt Sauvé.
Dat hij en zijn mannelijke partner zich hebben gekwalificeerd voor de WK is al een prestatie op zich. Hoewel acrobatische gymnastiek een relatief kleine sport is in Nederland, doen wel vaker teams uit Nederland mee aan een wereldkampioenschappen. Alleen zijn dit vaak gemengde teams. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat een herenteam uit Nederland op de WK aanwezig is.
‘Voelen elkaar feilloos aan’
Sauvé: ,,Ik heb lange tijd met een meisje een duo gevormd. Maar de trainers dachten dat het beter was als we zouden wisselen. Dat blijkt: Lars en ik werken nu pas vier maanden samen, maar voelen elkaar feilloos aan. Het klikte vanaf het begin.”
Terwijl zijn partner pas aan zijn eerste jaar als acrogymnast bezig is, heeft Sauvé al meer ervaring. Als kleine jongen werd hij aangestoken door zijn zus en buurmeisjes. In de tuin oefenden ze radslagen in het gras en maakten salto’s op de trampoline. ,,Ik hield van dansen en was vrij lenig van mezelf.”
De sport waarvan zijn hart sneller ging kloppen
Hij was zes jaar toen hij zich aanmeldde bij gymnastiekvereniging V&K in Uden. Daar bleek al snel dat hij talent had. Andersom wist Sauvé vanaf de eerste training dat dit de sport was waarvan zijn hart sneller ging kloppen. ,,Het lukte me al vrij snel om de oefeningen goed te doen.”
Sauvé maakte een goede ontwikkeling door, tot hij in 2018 gevoelsmatig tegen een plafond aan liep. Om een volgende stap te kunnen zetten, maakte hij de overstap van V&K naar Flik Flak in Den Bosch, waar hij meer kon gaan trainen en de faciliteiten en begeleiding beter waren. Tegenwoordig traint de 5 vwo scholier van het Udens College achttien uur per week. De school houdt rekening met zijn drukke agenda.
Een zware opgave
Al die uren training moeten er mede voor zorgen dat hij in Genève mee kan met de wereldtop. Al beseft hij als geen ander dat het een zware opgave wordt. In landen als Israël, Rusland, Engeland en Portugal kunnen acrogymnasten leven van hun sport. Het zijn fulltime profs. Daar is in Nederland geen sprake van. ,,Zij hebben vaak ander soort elementen in hun oefening en een hogere moeilijkheidsgraad”, weet Sauvé.
Begin april doen Sauvé en zijn partner ter voorbereiding op de WK mee aan een groot internationaal toernooi in België. Daar hopen ze een beeld te krijgen hoe ze ervoor staan en of ze nog laatste aanpassingen aan hun oefening moeten doen. Om alvast te wennen aan het hoge niveau, hebben ze de intensiteit van de trainingen de laatste weken verhoogd. In Genève moet hun conditie top zijn.
Voor gek verklaard
Zenuwen heeft Sauvé nog niet, nuchter als hij is. Een finaleplaats zou mooi zijn, maar belangrijker vindt hij het dat ze hun beste oefening ooit afleveren. Wie een paar maanden geleden had gezegd dat Sauvé nu al met zijn partner op de WK zou staan, had hij voor gek verklaard. Toch meet hij zich straks met de besten ter wereld. ,,Ja, dat is best bijzonder.”
Bron: bd.nl