VVV- agentschap Volkel
Zeelandsedijk 29
5408 SL Volkel
0413275070
Provinciaal Landschap De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, omgeven door de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss. Een verrassend natuur- en cultuurlandschap met prachtige bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, weiden en kronkelbeekjes.
De Maashorst ontwikkelt voor haar bewoners, ondernemers en toeristen een dynamische en inspirerende omgeving, waarin het goed wonen, werken en recreëren is.
NIEUWS:
De Udense (van oorsprong Volkelse) Diny de Groot is van start gegaan met Wandelmee.nu.
Een organisatie waarmee ze groepen meeneemt op dagtochten over natuurgebied De Maashorst. De tocht duurt ongeveer 4 à 5 uur.
“Iedereen kan mee”, vertelt Diny. “Ik ken De Maashorst als mijn broekzak, ben er opgegroeid en verras de deelnemers met unieke paden en doorgangen. Een geweldige conditie is niet nodig, wel `n goed humeur!”
Groepsgrootte, starttijden, lengte van de tocht en lunch en/of diners zijn in overleg op maat te maken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Diny de Groot. Telefoon 06-55972214. www.wandelmee.nu
——–
Voor 20 euro per jaar bent u al Vriend van De Maashorst. De opbrengst gaat naar het Streekfonds De Maashorst, dat het geld besteedt aan projecten die de kwaliteit van De Maashorst versterken. Vrienden ontvangen een Vriendenpasje en de nieuwsbrief van Friendstix met vele deals waaronder Maashorstdeals. Met het vriendenpasje kunnen de vrienden profiteren van de vele voordelen die door de ondernemers in De Maashorst worden aangeboden, de ambassadeurs van Vrienden van De Maashorst. Leden van MBO (Maashorst Betrokken Ondernemen) functioneren als ambassadeurs en zijn herkenbaar aan de deur-/raamsticker.
Op dinsdag 5 maart a.s. start Vogelwerkgroep IVN Oss e.o. een op de praktijk gerichte vogelcursus welke bedoeld is voor iedereen die wat meer te weten wil komen over de vogels in onze directe omgeving. Ervaren cursusleiders van Vogelwacht Uden leren de deelnemers in acht interactieve lessen en twee excursies de meest voorkomende vogels te herkennen, zowel op kleur als op zang.
De cursus wordt gehouden in het Natuur en Milieu Educatiecentrum de Elzenhoek te Oss. De kosten hiervoor bedragen € 45,- (inclusief cursusboek). Gedurende de lesavonden (dinsdagavond) wordt van 20.00 tot 22.00 uur op een voor iedereen begrijpelijke manier een aantal onderwerpen uit de vogelwereld behandeld. Enkele hiervan zijn: vogelbouw, voeding, geluiden, herkenning, (broed)gedrag, nesten, roofvogels, uilen en vogeltrek. De lessen bestaan uit een theoretisch en een praktisch gedeelte, waarvan dia’s en het laten horen van vogelgeluiden deel uit maken. Tijdens en na afloop van de cursus worden op zondagmorgen twee excursies in de omgeving van Oss gehouden.
———–
Udenaardetoekomst, een project van de gemeente Uden om de burgers meer te betrekken bij de gemeentelijke ontwikkelingen, heeft geleid tot een initiatief op het gebied van alternatieve landbouw in de vorm van Permacultuur.
Permacultuur betekent permanente cultuur, waarbij de bodem niet verstoord wordt door spitten of ploegen en zonder kunstmest en vergif. De gemeente Uden is bereid om de gemeentelijke kwekerij, die vrij komt, ter beschikking te stellen voor dit initiatief. De initiatiefgroep wil Uden een groen en gezond alternatief bieden voor de intensieve landbouw, die nog steeds de biodiversiteit in de natuur doet afnemen. Daarbij wil ze ook prikkelen tot aanpassingen van de intensieve landbouw door de ecologie nadrukkelijk als uitgangspunt te nemen door rekening te houden met de bodem en bodemleven en zoveel mogelijk plantensoorten te combineren. Permacultuur staat hiermee lijnrecht tegenover de monocultuur in de intensieve landbouw.
De projectgroep bestaat uit vier initiatiefnemers: Martin van Zanten en Folkert Nijboer van Gebiedsplatform oost, Nico Ettema ecoloog en lid van IVN Uden en Hans Temming, woordvoerder. De groep hoopt veel geïnteresseerden te trekken, die op deze manier groenten en fruit willen kweken.
Naast permacultuur biedt de stadskwekerij ruimte voor andere duurzame oplossingen op het gebied van energie, hergebruik en werkgelegenheid.
Op dinsdag 29 januari wordt de startbijeenkomst gehouden in Barouge aan de Nistelrodeseweg om 20.00 uur met een dialezing en de mogelijkheid vragen te stellen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Nico Ettema, tel. 0413-266094 of Hans Temming, tel. 0413-850610 / 0624262137.