Tijdens naderingswerkzaamheden aan de hoofdbaan van vliegbasis Volkel zijn nog eens twee niet-geëxplodeerde vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het gaat om een 500 ponder van Britse makelij en een 1000 ponder van Amerikaanse komaf. In overleg met betrokken instanties en de gemeente Uden worden deze bommen op woensdagmiddag 18 juni vanaf 15.00 uur onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).
De twee exemplaren zijn gevonden tijdens detectiewerkzaamheden die volgens planning worden uitgevoerd nadat een deel van de verharding van de hoofdbaan is verwijderd. Uit veiligheidsoverwegingen wordt bij de baanrenovatie van de hoofd- en sleepbaan van de vliegbasis grondig onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van niet-geëxplodeerde explosieven, zowel voor als na verwijdering van de baanverharding. Tijdens de eerste naderingswerkzaamheden zijn eerder zes oude vliegtuigbommen aangetroffen. Deze explosieven werden op woensdag 14 mei en dinsdag 27 mei al succesvol onschadelijk gemaakt door de specialisten van de EODD.
Bij het onschadelijk maken van de bom wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde bomterp. Dit is een werkwijze waarbij rondom het gevonden explosief een beschermingsconstructie van containers en zand wordt geplaatst. Met behulp van deze werkwijze komen er geen scherven vrij en wordt de veiligheid voor de omgeving gewaarborgd. Wel is het mogelijk dat mensen en dieren bij een eventuele explosie een grondschok voelen, omdat de explosie zich via de grond verplaatst.
Het onschadelijk maken van de recent gevonden vliegtuigbommen vindt plaats na de reguliere trainingsmissies van de F-16’s op de vliegbasis. Buiten de vliegbasis hoeft geen gebied afgesloten te worden. Door het gebruik van de beschermingsconstructie bevinden omwonenden zich in een veilige zone. Personeel van de vliegbasis is geïnformeerd en kan ten tijde van de ruiming op veilige afstand de werkzaamheden voortzetten.
Vliegbasis Volkel werd in het begin van de bezetting als ‘Fliegerhorst’ aangelegd door de Duitsers. Geallieerden bombardeerden het vliegveld gedurende de oorlogsjaren regelmatig, met name in de zomer van 1944. Een klein deel van de afgeworpen bommen kwam om verschillende redenen niet tot ontploffing.