dinsdag, augustus 9, 2022

de Bibliotheek

Bibliotheek Volkel   

Schakelplein 7

5408 AW Volkel

0413-272743

 

Fictie Top Tien

 1. Wat overblijft door Lieneke Dijkzeul
 2. Bon Bini Beach door Suzanne Vermeer
 3. Genadeloos door Karin Slaughter
 4. Vlinders voor altijd door Jill Mansell
 5. Het appartement door Tatiana de Rosnay

Als Colombe door haar bovenbuurman uit haar slaap wordt gehouden, is dat van invloed op haar hele leven. Alleen als haar man niet thuis is, speelt de bovenbuurman keiharde muziek. Colombe krijgt als ghostwriter de opdracht erotische memoires van een bekende filmster te schrijven. Hierdoor ontdekt ze dat haar leven weinig voorstelt en langzaam komt ze op voor zichzelf: ze besluit in te breken bij de bovenbuurman en dat heeft verstrekkende gevolgen. Deze psychologische thriller is een heel ander soort verhaal dan men van deze schrijfster gewend is. Colombe verandert van een teruggetrokken verlegen vrouw die zich door iedereen de wet laat voorschrijven in een zelfbewuste vrouw die opkomt voor haar vrijheid. De verandering van Colombe is realistisch. Hoewel het hele verhaal zich afspeelt in slechts twee appartementen, blijft het spannend tot de laatste bladzijde. Voor liefhebbers van een goed opgebouwd spannend verhaal.

 1. VSV of Daden van onbaatzuchtigheid door Leon de Winter
 2. Dinsdag is voorbij door Nicci French
 3. Vakantievrienden door Linda van Rijn
 4. Blue Curaçao door Linda van Rijn
 5. Engeleneiland door Camilla Läckberg

 

Nieuwe boeken in de bibliotheek Volkel:

 

Volwassen roman:

Broer door Heather Gudenkauf

Op de dag voor de voorjaarsvakantie gijzelt een gewapende man tijdens een sneeuwstorm de school in het stadje Broken Branch in Iowa (VS). 

Een van de gegijzelden is Augie (13), die met broertje P.J. sinds twee maanden bij haar opa en oma in Broken Branch woont, omdat haar moeder bij een brand in hun huis in Arizona zwaargewond raakte en nog in het ziekenhuis ligt. Als Augie kan ontsnappen met anderen, gaat ze toch weer terug omdat ze bij P.J. wil blijven. Politieagente Meg Barrett, zelf blij dat ze haar dochter tegen haar zin een dag voor de vakantie al naar haar ex-man liet gaan, probeert met collega’s de gijzeling tot een zo goed mogelijk eind te brengen. Deze goed vertaalde derde thriller van de Amerikaanse lerares was net als de vorige twee een bestseller. Het realistische, spannende verhaal wordt in hoog tempo, met veel nieuwe wendingen verteld in korte hoofdstukken waarbij het perspectief steeds wisselt tussen de hoofdpersonen. De uitstekend opgebouwde plot voert de spanning knap op naar een verrassend, maar ook aannemelijk slot.

 

Volwassen informatieboek:

Maar je krijgt er wel heel veel voor terug door Bastiaan Ragas

De Nederlandse zanger, musicalacteur en televisiepresentator, getrouwd met de Nederlandse televisiepresentatrice en zangeres Tooske Breugem, vader van vier jonge kinderen, vertelt over zijn ervaringen met het vaderschap. Ragas heeft een zoontje en drie dochters; hoe beleeft een man de zwangerschap, de geboorte van zijn kinderen en het daarop volgende vaderschap? Van zwangerschapsgymnastiek tot wat onwillig rondrijden met een bakfiets vol kinderen, ontroering, ergernissen en humor, het is allemaal te vinden in deze vlot geschreven, herkenbare, persoonlijke ervaringsverhalen. Voor mannen, en vrouwen die willen weten hoe hun partner dit alles ervaart.


Jeugd leesboek:

Klas in actie! door Marian van Gog

De klas van Kiki en Cas gaat geld inzamelen voor het asiel. Ze zullen allemaal klusjes doen. Kiki en Cas gaan samen auto’s wassen.

Ze halen veel geld op, maar dan zijn er twee nare mannen die proberen de kinderen geld afhandig te maken. Ze laten hun auto wassen en beweren dat de kinderen er een flinke kras op hebben gemaakt.

Maar gelukkig is Kiki heel slim. Op vrijwel elke pagina staat een vrolijke illustratie. AVI-E4. Over Kiki en Cas verscheen eerder ‘Wie wint de race?’. Leuk avontuur voor kinderen vanaf ca. 7,5 jaar.

 

Jeugd informatieboek:

Actie! Natuur voor coole kikkers door Michael Cox

De actie spat van deze natuurpaperback af. Na een eenvoudige, beknopte inleiding en wat algemene tips barst het los. Allerlei proefjes, weetjes, feitjes, acties worden beschreven – op een  manier die de jonge natuuronderzoeker uitnodigt om ‘aan het werk te gaan’. De acties (een jaar lang – eentje voor iedere dag) zijn verdeeld in sub thema’s, o.a. met vogels, in de nacht, met mieren, met bomen, aan het strand en met pissebedden. De acties zijn zeer divers: van spoorzoeken tot koperwieken spotten, van een sieraad maken van zeemeer-mintranen tot een eigen regenmeter maken en van een laarsschraapseltuin maken tot een vlinder bij de neus nemen. De meeste acties zijn uit te voeren zonder al te veel voorbereiding en zonder al te veel materialen. Benodigde materialen zijn niet altijd ‘vanzelf’ voorhanden. Afgesloten wordt met een natuurquiz, verwijzingen naar natuurorganisaties, websites en boeken, een verklarende woordenlijst en een uitgebreid register. Rijke uitgave die opvalt door zijn speelse, kleurrijke lay-out, stripachtige kleurentekeningen, gedrevenheid, actie en humor. Alles past bij het onderliggende doel van de maker: kom uit je stoel en beleef zelf avonturen in de natuur! Met wat, ook professionele, begeleiding vanaf ca. 7 t/m 12 jaar.

 

Plusmenu: 

Kijk voor meer informatie op www.stichtingc.nl

Dag:        Woensdagochtend 24 oktober 2012

Tijd:       10.00 – 11.30 uur

Kosten:   € 2,50 (incl koffie/thee)

Locatie: Leeszaal bibliotheek Uden

Aanmelding bij Stichting C, via de brochure van het Plusmenu en aan de balie van de bibliotheek.  

Boeken proeven

Twee bibliothecarissen, Yvonne de Groot en Mieke School, vertellen over de nieuwste romans die volgens hen de moeite waard zijn om gelezen te worden.  
Bezoekers van de lezing worden niet alleen getrakteerd op tips over romans, maar ook over schrijvers, websites, weblogs en tijdschriften.

 

 Claudia de Breij schrijft Lofrede op ‘De donkere kamer van Damokles’

Claudia De Breij zal de Lofrede schrijven op De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. Het boek staat centraal tijdens Nederland Leest 2012. ‘Ik hou van Hermans, van de verontrustende (en toch troostrijke) werking van dat onhandige geworstel van zijn personages.’ Nederland Leest is van 1 t/m 30 november 2012.

De Lofrede wordt gepubliceerd in de Nederland Leest-editie die tijdens de campagne in november gratis wordt uitgedeeld door de openbare bibliotheken aan hun leden. ‘Ik ben niet alleen zeer vereerd dat ik deze Lofrede mag schrijven, maar ook heel blij met de aanleiding het boek weer eens te herlezen.’ was de reactie van De Breij. De donkere kamer van Damokles wordt vanaf 1 november gratis uitgedeeld door de openbare bibliotheken aan hun leden. Nederland Leest vindt dit jaar plaats van donderdag 1 november t/m vrijdag 30 november. Dit jaar vindt Nederland Leest voor de 7de keer plaats. Eerdere Lofredenaars waren Ronald Giphart (2011 – Het leven is vurrukkulluk), Rosita Steenbeek (2010 – De grote zaal), Willem Nijholt (2009 – Oeroeg), Annejet van der Zijl (2008 – Twee vrouwen), Jan Siebelink (2007 – De gelukkige klas) en Hella S. Haasse (2006 – Dubbelspel).

 

Literaire avond met Stephan Enter

Op donderdag 1 november is Stephan Enter op uitnodiging van de bibliotheek en boekhandel Bert van der Heijden in het leescafé om te vertellen over zijn werk.

Stephan Enter debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Winterhanden die werd genomineerd voor de Libris literatuurprijs, net als zijn roman Lichtjaren (2004). In 2007 verscheen de roman in verhalen Spel.
In Grip maakt een groep studenten (drie mannen en een vrouw) een klimreis naar de Lofoten in Noorwegen. Later kijken zij terug op de gebeurtenissen, aan de vooravond van een reünie.

Het boek werd bekroond met de lezersprijs van de Gouden Boekenuil.

De avond begint om 20.00 uur en kaartjes zijn verkrijgbaar bij de klantenservice van de bibliotheek en bij boekhandel Bert vd  Heijden.

Entree:   € 8,00 (incl. koffie/thee) bibliotheekleden  € 7,00.

Tijdstip:          Donderdag 1 november 2012 van 20.00 – 22.00 uur.

Locatie:           Leescafé van de bibliotheek, Mondriaanplein 16.

 

Lezing over de Hollandse Michelangelo in de bibliotheek.

De bibliotheek organiseert op woensdag 7 november  2012 een lezing over  Cornelis van Haarlem. Deze lezing wordt verzorgd door kunsthistorica Marie Chris-tine Walraven n.a.v. de tentoonstelling in het Frans Hals museum in Haarlem van  29   september tot 20 januari 2013. De Hollandse Michelangelo: Cornelis van Haarlem (1562 – 1638). De schilder Cornelis van Haarlem (1562-1638) werd geïnspireerd door Italiaanse meesterschilders zoals Michelangelo. Van Haarlem werkte in de maniëristische stijl. Hierbij worden figuren verfraaid door ze uit te rekken en in elegante, gedraaide en ingewikkelde houdingen weer te geven. De compositie van het schilderij en het weergeven van naakte lichamen zijn daarbij haast belangrijker dan het weergegeven verhaal. Cornelis van Haarlem beheerst deze stijl tot in de perfectie en geldt als één van de meest uitgesproken maniëristische schilders in de Noordelijke Nederlanden.

Reservering is gewenst om teleurstelling te voorkomen

Reservering telefonisch: 0413- 263101 of per e-mail:

bibliotheek@bibliotheekuden.nl
Entree:            € 8,00 (incl. koffie/thee) bibliotheekleden  € 7,00

Tijdstip:          woensdag 7 november 2012 van 20.00 – 22.00 uur.

Locatie:           Leescafé van de bibliotheek, Mondriaanplein 16.

 

Doe mee aan de Mediawijsheid-event 2012

Media-event 2012: jij bepaalt het programma!

Tips voor handige apps, een workshop QR-codes maken of solliciteren via social media. Waar zou jij meer over willen weten? De bibliotheken van Oss, Uden en Veghel houden op 26, 27 en 28 november een media-event, samen met de Social Media Clubs 0412 en 0413.

Drie avonden, drie locaties, negen sprekers en jij bepaalt het programma!

 

Laat ons weten welke onderwerpen je het meest interessant vindt; de meest gekozen onderwerpen worden geprogrammeerd. Laat je mailadres achter zodat we jou als eerste kunnen uitnodigen.

Vooraf aanmelden is nodig omdat sommige workshops een beperkt aantal plaatsen hebben. Een aantal workshops hebben een maximale deelname van 12 personen, de prijs per workshop is € 2,50 voor bibliotheekleden en € 5,00 voor niet leden. De workshop duurt ongeveer 45 minuten.

Kijk op http://www.obudencursus.nl  voor informatie over aanmelden.

——–

Expositie van Maria Gerrits.

Haar schilderijen hangen in de bieb in Volkel en wel in de maanden oktober en november.

“Toen ik begon met tekenen/schilderen heb ik alle technieken uitgeprobeerd. Met acrylverf voel ik mij het meeste thuis, omdat het snel droogt en je snel verder kan werken.Ik houd van felle kleuren.

Al schilderend wordt mijn werk wat minder realistisch, maar de mens is nog steeds mijn drijfveer. Ik schilder op de startbaan in Volkel, met Hans Beekmans als mijn inspirerende leraar”.

Vorig artikelOp de spreekstoel
Volgend artikelEen brief van de Sint

Meer nieuws

BEDRIJVENCOMPETITIE TTV MAASHORST / RABOBANK

Stand van zaken na de laatste wedstrijd: de 6e en laatste speelronde. In poule A speelden de nummers 1 en 2 tegen elkaar, Gemeente Maashorst...

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Als je een website bezoekt, kan deze informatie opslaan of ontvangen van je webbrowser, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier je persoonlijke Cookie Instellingen.

Deze cookies zijn nodig voor functioneren van de website en kunnen niet worden uitgezet.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services