dinsdag, augustus 9, 2022

de Bibliotheek Uden

Bibliotheek UdenBibliotheek Volkel

Schakelplein 7

5408 AW Volkel

0413-272743

 

Basis, gemak en comfortabonnementen in Bibliotheek Uden

Met ingang van 1 februari 2013 gaan er een aantal zaken binnen de Bibliotheek Uden veranderen. Volwassenen kunnen dan een keuze maken uit drie abonnementsvormen: Basis, Gemak en Comfort. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de toenemende behoefte aan keuzemogelijkheden en vereenvoudiging van de leentarieven. De Bibliotheek Uden sluit zich aan bij de abonnementsvormen die in de bibliotheken van de omliggende plaatsen worden gehanteerd. Alle boeken worden voortaan vier weken uitgeleend en het reserveren is gratis. Daarmee wordt het nog aantrekkelijker om gebruik te maken van de Bibliotheek.

 

Waarom veranderen?

De abonnementen- en tarievenstructuur worden om de volgende redenen aangepast:
1. toenemende behoefte aan keuzemogelijkheden voor abonnementen en vereenvoudiging van de leentarieven.

2. wens van Brabantse bibliotheken om tot 1 Brabantse abonnementenstructuur te komen waarbij alle bibliotheken drie verschillende abonnementen voor volwassenen gaan aanbieden. De bibliotheken van Uden, Volkel en Odiliapeel sluiten zich aan bij de abonnementsvormen die in de bibliotheken van de omliggende plaatsen worden gehanteerd.

3. als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen moeten bibliotheken op andere manieren meer inkomsten vergaren.
De belangrijkste veranderingen op een rijtje

* Nieuwe jeugdleden tot en met 12 jaar betalen eenmalig € 2,50 inschrijfgeld.
* Jongeren tot en met 17 jaar betalen jaarlijks € 2,50.

* Volwassenen kunnen kiezen uit drie abonnementen: Basis, Gemak of Comfort.
* Boeken worden voortaan vier weken uitgeleend in plaats van drie weken.
* Telaatgeld is voor alle geleende materialen 15 cent per dag.

* Jeugd- en jongerenleden kunnen gratis boeken verlengen evenals volwassenen met   een Gemak- of Comfort abonnement.

 

* Geleende materialen mogen één keer worden verlengd.

* Met de bibliotheekpas kunnen materialen geleend en gereserveerd worden bij alle bibliotheken van het samenwerkingsverband Noord Oost Brabantse Bibliotheken: Oss, Veghel, Bernheze en Landerd.
Welk abonnement past het beste bij u?

Vanaf 1 februari 2013 hebben we nieuwe abonnementsvormen voor volwassenen. Iedereen kan het abonnement kiezen dat het beste bij haar of hem past.

* Basis voor € 36,- per jaar, dit komt vrijwel overeen met het huidige abonnement: max. 10 materialen lenen, max. 5 reserveringen tegelijkertijd plaatsen en verlengingen kosten € 0,50 per boek of tijdschrift. Voor gebruik van internet in de bibliotheek betaalt men € 1,20 per uur.

* Gemak voor € 46,- per jaar,  max. 10 materialen lenen en korting op het tarief voor hardlopers, maximaal 10 reserveringen tegelijkertijd plaatsen en een belangrijk voordeel: verlengen van boeken en internetgebruik in de bibliotheek is gratis.

* Comfort voor € 66,- per jaar,  bij dit abonnement mag men het dubbele aantal materialen lenen, namelijk 20 exemplaren en indien gewenst wordt een tweede pas aangemaakt voor een inwonend gezinslid. Maximaal 20 reserveringen tegelijkertijd en evenals bij het Gemaksabonnement is het verlengen van boeken en internetgebruik in de bibliotheek gratis.

 

Kortom………
* Ondanks alle veranderingen, blijft de bibliotheek laagdrempelig, want het basistarief voor volwassenen blijft op hetzelfde prijsniveau

* Tegen een relatief geringe meerprijs krijgt u meer service en faciliteiten (Gemak en Comfort abonnement)

* op deze manier krijgt de bibliotheek hogere inkomsten waardoor de gemeentelijke bezuinigingen deels opgevangen kunnen worden

* De jeugd en jongeren worden ontzien; leesbevordering blijft hoog in het vaandel staan van de bibliotheek. Deze visie past in de beleidslijnen van de gemeenten Bernheze, Landerd, Maasdonk, Oss en Veghel en sluit goed aan bij het belang van de educatieve functie van de bibliotheek.

Volwassenen die instemmen met een automatische incasso ontvangen bij alle abonnementsvormen € 2,- korting per jaar.

Meer informatie: www.bibliotheekuden.nl

 


Plusmenu   

Op woensdagochtend 20 februari 2013 zal Adriaan Sanders van de Heemkundekring Uden vertellen over een periode in de geschiedenis van Uden. De Duitse periode, de bevrijding en de herkomst van Udense straatnamen kwamen al aan bod. Deze keer haakt hij in op de actualiteit en blikt daarmee terug. Wat hij precies gaat vertellen blijft nog een verrassing……

Datum: woensdag 20 februari 2013

Tijd: 10.00 –  11.30 uur

Kosten:  € 2,50 (incl. koffie/thee)

Locatie: leeszaal bibliotheek Uden

Kijk voor meer informatie op www.stichtingc.nl.

 

De verhalencoach inspireert!

image009

We leven in een tijd van informatieovervloed. Er verschijnen enorm veel nieuwe boeken en films. De kasten van bibliotheken en boekwinkels puilen uit. Selecteren uit dat enorme aanbod blijft lastig. Voor iedereen die om advies verlegen zit, hebben de Noord Oost Brabantse Bibliotheken met ingang van januari 2013 een nieuwe dienstverlening: de Verhalencoach. De Verhalencoach is een speciaal opgeleide bibliotheekmedewerker, die klanten op persoonlijk niveau adviseert en inspireert. In een gesprek verkennen de Verhalencoach en de klant de lees- en kijkgewoonten, interesses en specifieke vragen van de klant. Welke boeken en films hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten? Waarom is dat zo en wat zegt het over iemands persoonlijke belangstelling?

Na het gesprek ontvangt de klant een advies over boeken, films en soms ook muziek die passen bij zijn of haar persoonlijkheid, levensfase en interesses. Dat zijn geen voorspelbare lijstjes, die je ook op internet kunt vinden. Het gaat echt om verrassende, persoonlijke adviezen. De Verhalencoach is er voor iedereen. Man of vrouw, jong of oud. Ook mensen die vastzitten in een bepaald genre en weleens wat anders willen lezen, kunnen nieuwe inspiratie vinden door een gesprek met de Verhalencoach. Het gesprek duurt ca. 45 minuten en is gratis voor bibliotheekleden. De gesprekken vinden plaats in de bibliotheekvestigingen in Oss, Berghem, Uden en Veghel.

Kijk op www.deverhalencoach.nl of neem contact op met de bibliotheek voor meer informatie of om direct een afspraak te maken.

 

De Bestseller Top Tien Non-Fictie

 

 1. Het aanzien van 2012 door Han van Bree
 2. Geen Genade; Andy van der Meijde door Thijs Slegers

image012Andy van der Meijde was een goede voetballer, maar niet van een uitzonderlijk niveau. Via Ajax haalde hij het Nederlands elftal en belandde hij vervolgens bij Internazionale, Everton, PSV en WKE. In totaal speelde hij 175 competitiewedstrijden op het hoogste niveau. Het is dan ook niet zozeer zijn voetbalcarrière die veel stof doet opwaaien. In het begin van zijn voetballoopbaan leidt hij een leven van huisje-boompje-beestje. Door een speler van Ajax komt hij in aanraking met een andere kant van het leven. Andy blijkt niet bestand tegen de verleidingen waaraan profvoetballers blootgesteld kunnen worden. Zijn leven gaat bestaan uit seks, drank en drugs. Het voetbal gaat eronder leiden. Vooral in zijn periode bij Everton gaat het helemaal fout. Hij is meer in stripclubs te vinden dan op het voetbalveld. Hij erkent zijn eigen fouten, maar legt toch veelal de schuld bij anderen. Met deze biografie wil hij bereiken dat er een streep wordt gezet onder het verleden.

 1. Doodstil door Jan Mulder
 2. Gijp door Michel van Egmond
 3. Het seniorenbrein door André Aleman
 4. De ontdekking van de aarde door Peter Westbroek
 5. 365 dagen succesvol door David de Kock & Arjan Vergeer
 6. De Wielermaffia door Tyler Hamilton & Daniel Coyle
 7. Ik, Zlatan door Zlatan Ibrahimović & David lagercrantz
 8. Enkhuizer Almanak 2013

 

Nieuwe boeken in de bibliotheek Volkel:

 

Volwassen roman:

Ben je gek door Marian Keyes

image013Helen Walsh (ik-figuur) is een wat melancholieke, depressieve privédetective van midden dertig. Nadat ze baanloos en in geldnood haar flat verliet om weer bij haar ouders te gaan wonen, krijgt ze een belangrijke opdracht via een ex-vriend: een lid van de Ierse vroegere boyband Laddz is zoek, net nu de populaire groep voor een reünie weer concerten gaat geven.

Helen krijgt krap een week de tijd om het ontbrekende bandlid op het podium te krijgen. Het hele boek door blijft de vraag of dit haar lukt. Een prima verhaal met humor, sarcasme, spanning en drama in een wedren met de tijd. Het kwetsbare karakter van de hoofdpersoon is goed weergegeven met de nodige aandacht voor haar depressies. De Ierse bestsellerschrijfster (1963) schreef deze roman als vijfde zelfstandig te lezen deel over de vijf zussen uit het disfunctionerende gezin Walsh. Zie ook www.mariankeyes.com.

 

Volwassen informatieboek:

image015101 wereldwonderen door Karen Groeneveld

Honderdeneen bijzondere natuurlijke, cultuurhistorische en architectonische monumenten over de gehele wereld vullen dit foto- en kijkboek in vierkant formaat. Vele daarvan zijn UNESCO wereld-erfgoed. In de vorm van een praatje bij een plaatje worden zeer bekende en uiteenlopende wereldwonderen in alle continenten gepresenteerd, zoals de Gizeh piramides in Egypte, de Victoriawatervallen, Manhattan (New York), Willemstad (Curaçao), de Galapagoseilanden, Mekka, de Chinese Muur, de Borobudur op Java, de IJslandse geisers, de grachten van Amsterdam, Versailles, Krakau, de Akropolis en de Great Barrier Reef in Australië. De korte teksten en aantrekkelijke kleurenfoto’s worden vergezeld van locatiekaartjes en pictogrammen van aanbevolen reistijden, internetsites en naburige bezienswaardigheden.

Jeugd prentenboek:

image017Hoera, ik ga naar de speelzaal! door Marianne Busser

Een deel uit de Hoera-serie over Daan die voor het eerst naar de speelzaal gaat, waarin angst, verdriet, samen spelen en vriendschap tot uiting komen. Een zeer herkenbaar thema voor jonge kinderen, waarin de activiteiten, personen en gevoelens overeenkomen met de werkelijkheid.

De zinnen zijn kort en bevatten geen moeilijke woorden. Op iedere pagina staat een grote of twee kleinere tekeningen, die goed aansluiten bij de tekst. Ze zijn uitgevoerd met aquarelverf, waarbij de contouren aangezet zijn met zwarte inkt. Ze maken een vrolijke indruk door de vlotte stijl en het heldere kleurgebruik. Het boek maakt een verzorgde en rustige indruk; tekst en illustraties vormen een eenheid zonder dat ze door elkaar heen lopen. De kaft toont Daan en zijn nieuwe vriendinnetje Josselientje. Een mooi verzorgd boek voor ouders en kinderen vanaf ca. 2 jaar. Tegelijkertijd verscheen in dezelfde uitvoering ‘Hoera, we gaan naar bed!”

Jeugd leesboek:

image019Het geheim van de voetbalgame door Gerard van Gemert

Dolf is totaal verrast wanneer de voetbalwedstrijden op televisie hetzelfde eindigen als op zijn computerspel FIFA. Dit kan geen toeval zijn! Na grondig onderzoek weet hij zeker dat hij, sinds het spel crashte, alle wedstrijden goed kan voorspellen. Dolf vertelt dit alleen aan Lana, op wie hij verliefd is. Dan wordt Dolf door twee jongens opgewacht die zijn geheim kennen. Zij willen zijn spel. Het wens vervullende verhaal leest als een trein en zal met name jonge voetballiefhebbers aanspreken. Het boek uit de serie ‘Geheim’ heeft vijftien hoofdstukken en verschillende zwart-witillustraties van verschillende grootte die de tekst aanvullen. Op het omslag wordt Dolf belaagd door twee jongens. Vanaf ca. 8 jaar.

 

**********

 

Expositie Schilderijen van mevrouw Somers in de bibliotheek.

 

Vanaf 30 januari tot omstreeks begin maart wordt er in de bibliotheek in Volkel een expositie van schilderijen gehouden van mevrouw Somers van de Graaf woonachtig in St. Antonius.

 

Ze woont sinds 2002 in het verzorgingshuis en ze is  92 jaar oud. Ze heeft driekwart van haar leven in Volkel gewoond op Oosterens. Mevrouw was altijd gedreven met handwerken, maar toen haar gezondheid dit niet meer toeliet is de intentie ontstaan om te gaan schilderen. Dit heeft geleid tot een succesvolle activiteit in het verzorgingshuis. Hierdoor vindt nu wekelijks een schilderactiviteit plaats. Bewoners van St. Antonius maken mooie werken onder de bezielende begeleiding van vrijwilligers.

 

Dit heeft bij mevrouw Somers tot mooie resultaten geleid van tientallen schilderijen, waarvan ze er enkele graag met trots presenteert.

 

Het is allemaal eigen werk met inspiratie van Removos kalenders.  Mevrouw heeft hier, met hulp en eigen inzicht mooie kunstwerken van gemaakt. Ze heeft de drijfveer om voor haar eigen kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen een schilderij te maken. Ze doet dit met een grote gedrevenheid en is elke keer weer trots als een schilderij af is. Haar dank gaat dan ook uit naar de vrijwilligers die hier met geduld en de nodige inspiratie haar begeleiden.

Loop gerust eens binnen bij de bibliotheek om deze werken te bewonderen.

 

Namens mevrouw Somers van de Graaf.

 

Vorig artikelSt. Caecilia Nieuws
Volgend artikelOp de (S)preekstoel

Meer nieuws

BEDRIJVENCOMPETITIE TTV MAASHORST / RABOBANK

Stand van zaken na de laatste wedstrijd: de 6e en laatste speelronde. In poule A speelden de nummers 1 en 2 tegen elkaar, Gemeente Maashorst...

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Als je een website bezoekt, kan deze informatie opslaan of ontvangen van je webbrowser, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier je persoonlijke Cookie Instellingen.

Deze cookies zijn nodig voor functioneren van de website en kunnen niet worden uitgezet.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services