Deelauto-concept Uden Duurzaam op Weg
Eind 2017 is de coöperatie Uden Duurzaam op Weg opgerichtdoor initiatiefnemers Gemeente Maashorst (voormalige gemeente Uden), IBN en Area. Met dit deelauto-concept zetten we, in het kader van duurzaamheid en duurzame mobiliteit, elektrische auto’s in die door meerdere mensen gebruikt worden. Kortom: een uniek samenwerkingsproject dat elektrisch rijden combineert met het deelautoprincipe. De auto’s kunnen zowel op werkdagen als in het weekend gebruikt worden door particulieren, zzp’ers en bedrijven.
In de toekomst wil de coöperatie elektrische fietsen en eventueel scooters gaan delen volgens hetzelfde principe.
Wagenpark
Bij de start in 2017 bestond het wagenpark uit 14 volledig elektrische BMW’s i3. Inmiddels is dit uitgebreid met 4 Opel Corsa’s en 1 Renault Kangoo.
De auto’s hebben vaste standplaatsen. Je kunt op meerdere plekken in de gemeente een elektrische deelauto ophalen en weer terugzetten.
Doel
Het doel van het deelauto-concept is om in gezamenlijk verband zoveel mogelijk inwoners en bedrijven elektrisch vervoer aan te bieden, tegen een zo gunstig mogelijk tarief; door te delen kunnen we samen met minder auto’s hetzelfde aantal kilometers afleggen.
Vanaf de start in 2017 zijn de deelauto’s intensief gebruikt door medewerkers van de drie organisaties, voor zakelijke dienstreizen. Eind 2018 zijn we gestart met het uitrollen van het concept richting inwoners en bedrijven.
Doelgroep
Het concept richt zich op een brede doelgroep en van jong tot en oud. Bijvoorbeeld mensen zonder auto, die het wel handig vinden om af en toe een auto tot hun beschikking te hebben. Gezinnen die het prima afkunnen met één gezinsauto, maar af en toe net een auto tekort te komen. Jongeren die (nog) geen eigen auto bezitten en de deelauto gebruiken voor bv. een dagje uit of het bezoeken van familie en vrienden. Maar ook ouderen die minder vaak reizen en bewust ten opzichte van het milieu staan. En uiteraard mensen bij wie het sowieso past, omdat ze het milieu belangrijk vinden en heel bewust bezig zijn met hun eigen voetafdruk.
Voordelen
Rijden in een volledig elektrische deelauto is niet belastend voor het milieu; er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en er is geen uitstoot van CO2.
Gebruik maken van een deelauto is vaak ook voordeliger dan een eigen auto, voor elke gebruiker is er een passend abonnement, geen zorgen over afschrijving, verzekeringen, onderhoud en schoonmaak en 24/7 een servicedesk tot je beschikking.
Bedrijven en ondernemers kunnen door gebruik te maken van de deelauto’s een bijdrage leveren aan hun maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Deelauto’s leiden tot minder gebruik van grondstoffen (circulaire economie) en tot minder geparkeerde auto’s in woonwijken waardoor er meer ruimte komt voor spelen en groen.
Het doel is dat bij uitbreiding van het aantal deelauto’s deze verspreid worden over de gemeente. Voor de kernen ontstaat hierdoor een nieuwe vorm van (individueel) openbaar vervoer.
Voor particulieren
Als gebruiker heb je een eigen account. Een deelauto reserveren gaat via een website of app. Afhankelijk of je af en toe, regelmatig of vaker een auto nodig hebt, kun je een passend abonnement kiezen. Je kunt kiezen uit vier abonnementen. Eén prepaid abonnement, waarbij je vooraf tegoed koopt, en drie oplopende abonnementen waarbij je elke maand vooraf een vast bedrag betaalt voor het gebruik van de auto, plus € 0,18 per gereden km.
Voor bedrijven
Bedrijven kunnen klant worden van de coöperatie (minimale afname 2.500 kilometer per jaar). Medewerkers van het bedrijf kunnen dan gebruik maken van auto’s die op vaste laadplaatsen in de gemeente Maashorst staan.
Als bedrijf kun je ook lid worden van de coöperatie (minimale afname 15.000 kilometer per jaar). Als lid beschikt het bedrijfover een elektrische auto op of nabij het eigen terrein. De auto is tijdens uw werktijden exclusief voor uw bedrijf beschikbaar. Buiten deze tijden is de auto als deelauto voor alle klanten en leden beschikbaar.
Kijk voor meer informatie op www.udow.nl of neem contact op met Beleidsadviseur duurzaamheid Jan van Vlijmen via duurzaam@gemeentemaashorst.nl