Op bezoek bij… Toin Manders, van Manders Maaltijden & Buffetten! Toin zit niet graag stil en onderneemt op verschillende fronten. We hadden dus genoeg om over te praten! Ontzettend leuk om Toin, zijn gezin en zijn bedrijf beter te leren kennen.
In 1997 begon Toin, naast zijn vaste baan, met zijn cateringbedrijf. Een vliegende start, want al snel bleek dat deze twee moeilijk met elkaar te combineren waren. Toin besloot om parttime in loondienst te gaan werken en zijn cateringbedrijf verder uit te breiden. Echter, bleek na enige tijd wederom dat dit niet te combineren was. De aanvragen voor cateringpartijen bleven toenemen en dus besloot Toin om zich volledig te focussen op zijn bedrijf. Eerst alleen en later met personeel. Samen verzorgen ze vooral buffetten op feestjes en evenementen, maar ook foodkraampjes en een pizza-wagen!

Het cateringbedrijf liep goed, totdat plotseling Nederland in de ban was van het coronavirus… een enorme klap voor het bedrijf. Alles viel stil. Hoe nu verder? Zoals gezegd is Toin een bezige bij, dus stilzitten zat er niet in. Hij ging twee dingen doen:
Als eerste ging hij de schuur goed opruimen. Nee, niet zomaar een schuur. Een bijzondere schuur van ruim 120 jaar oud. Eenmaal leeg had hij veel ideeën voor deze ruimte, niet alle ideeën waren even realistisch maar het idee voor een vakantiewoning was wél realistisch, en zo geschiedde. Toin renoveerde de schuur van top tot teen en creëerde twee vakantiewoningen voor maximaal vier personen, namelijk twee woningen met plek voor twee personen. Toin ontfermde zich over het sloopwerk en Ingrid boog zich over de inrichting waarbij de authentieke elementen van de oude schuur intact moesten blijven. Een goede keuze voor deze eeuwenoude schuur, de vakantiewoningen zijn dit jaar geopend en zitten al vaak vol!
Daarnaast was er in de coronaperiode veel vraag naar maaltijden. Niet warm, maar juist gekoeld zodat je het even kunt bewaren. En daar zagen Toin en Ingrid een kans! De grote keuken hadden ze al, dus ze bouwden een online bestelsysteem, kochten een bakfiets en het bezorgen kon beginnen. Je kunt nu nog steeds elke week bestellen. Op dinsdag en woensdag maken ze de bezorgmaaltijden klaar, op donderdag worden deze overal bezorgd (als het kan duurzaam, met de bakfiets!) en op vrijdag, zaterdag en zondag is het druk met cateringpartijen. Daarnaast hebben ze natuurlijk de twee vakantiewoningen, en zo zijn ze zeven dagen per week heel druk met van alles en nog wat. Maar dat is niet erg, ze doen namelijk alleen maar dingen waar ze blij van worden!

Het leukste aan zijn werk? Bij sommige klanten bezorgt Toin iedere week, en dan bouw je echt een band op met elkaar. Dat is heel bijzonder! Er zijn bijvoorbeeld ook ouderen die niet meer zelf kunnen koken of ondernemers die erg druk zijn, op deze manier eten zij toch gevarieerd en gezond. Zo heeft een vaste klant zelfs van zijn arts gehoord dat zijn suikerwaardes aanzienlijk zijn verbeterd sinds hij bij Toin maaltijden bestelt en dat hij met zijn medicijnen kan stoppen. Dat zijn mooie dingen!

Mooi om te zien hoe Toin en Ingrid samen deze bedrijven runnen. Bedankt voor het leuke gesprek en veel succes met jullie ondernemingen